vineri

29 martie, 2024

18 martie, 2013

Pachetele majoritare de acțiuni ale companiilor Transgaz și Transelectrica vor trece din administrarea Ministerului Economiei în administrarea Ministerului Finanțelor Publice, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Ministerul Finanțelor, care a inițiat proiectul, motivează preluarea celor două companii prin necesitatea separării acționariatului din companiile de stat producătoare de energie electrică și gaze de acționariatul din societățile transportatoare de curent și gaze.

Măsura este necesară pentru transpunerea directivei europene 2009/72/CE în legislația națională, privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, porin care a fost reglementată necesitatea separării efective a activităţilor de producţie sau de furnizare de activităţile de transport şi de sistem, mai susține Ministerul Finanțelor.


În acest momement, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 56,07% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A., celelalte acţiuni fiind deţinute de S.C. Fondul Proprietatea – S.A. (13,49%), de acţionari persoane juridice (13,79%), de acţionari persoane fizice (7,68%) şi de S.I.F. Oltenia (6,34%).

La Societatea Naţionalăde Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 73,51% din capitalul social. Celelalte acţiuni sunt deţinute de S.C. Fondul Proprietatea – S.A. (14,99%), de persoane fizice (6,38%) şi de persoane juridice (5,12%).

(Descarcă de aici proiectul de OUG pentru preluarea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.)

Motivele invocate de Ministerul Finanțelor pentru preluarea Transgaz și Transelectrica:

  • Prezentul proiect este iniţiat pentru a se asigura, în regim de urgenţă, atât respectarea principiilor separării (concepute pentru evitarea oricărui conflict de interese în acest domeniu), cât şi celeritatea derulării unor măsuri asumate de România prin acorduri internaţionale, dar a căror reglementare de bază rezidă în acte normative de nivelul legii.
  • Propunerea este în concordanţă cu prevederile Legii nr. 123/2012 şi este determinată de respectarea principiilor separării calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport a electricităţii şi gazelor naturale, pe de altă parte.
  • De asemenea, prin proiect se propune preluarea şi ducerea la îndeplinire de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, privind selecţia managementului privat, conform prevederilor legale, pentru cele două societăţi comerciale. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice urmează să se subroge în toate drepturile şi obligaţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie în numele Ministerului Economiei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: