luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 februarie, 2017

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a depus miercuri la Senat o inițiativă legislativă de modificare a Codului fiscal prin care TVA scade la 0% la vânzarea de locuințe, în sectorul serviciilor sociale, pentru difuzarea de publicitate prin mass-media și pentru sprijinirea agriculturii și a micilor întreprinderi.

Eliminarea TVA la vânzarea de locuințe este o prevedere a Programului de guvernare PSD, care prevede eliminarea acestei taxe începând cu 1 martie 2017.

Proiectul lui Liviu Dragnea apare în condițiile în care Mediafax anunță, joi, citând surse apropiate Ministerului de Finanțe, că veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici.


În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiatorul scrie: ”Poiectul de lege are în vedere introducerea unor facilități fiscale în domeniul TVA: (…) aplicarea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, livrarea de construcții destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari, case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. Pentru susținerea agriculturii, se propune reducerea de la 9% în prezent la 0% a cotei TVA pentru cele mai importante inputuri: livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol. Măsura va contribui la reducerea rambursărilor de TVA datorate în principal aplicării taxării inverse pentru livrarea unor produse agricole și îmbunătățirea fluxurilor financiare în acest sector.”

Liviu Dragnea propune și modificarea Codului fiscal în sensul majorării plafonului de scutire până la care micile întreprinderi pot efectua operațiuni fără a avea obligația plății TVA, de la 220.000 lei, la 300.000 de lei.

În expunerea de motive se arată: „majorarea plafonului va conduce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitori de TVA în condițiile în care calitatea de plătitor implică o serie de obligații care conduc la creșterea sarcinilor administrative ale contribuabililor, precum și a costurilor acestora”.

”Solicitarea de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă în conformitate cu prevederile art. 322 din Legea 227/2015”, se mai arată în actul normativ.


Propunerea de lege va fi dezbătută de Senat ca primă Cameră sesizată.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: