marți

23 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2012

Guvernul vrea să liberalizeze preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici până în 31 decembrie 2015 şi non-casnici până la 31 decembrie 2013, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Economiei. Proiectul mai prevede numirea şefilor Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) de către preşedintele Românei.

Conform proiectului lansat în dezbatere publică pe 6 ianuarie, ”furnizarea de energie electrică în condiţiile reglementate se realizează pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a clienţilor noncasnici prevăzuţi la art.62 alin. (1) până la data de 31 decembrie 2013, respectiv a clientilor casnici pana la data de 31 decembrie 2015”.

Însă, în expunerea de motive se arată că ”propunerea de act normativ prevede renunţarea etapizată la tarife reglementate pentru clienţii noncasnici de energie electrică până la 31 decembrie 2015, prin stabilirea unui calendar de eliminare a acestora, în condiţiile asigurării suportabilităţii acestei măsuri de către consumatori”.


De asemenea, proiectul de lege prevede că eliminarea preurilor reglementate la anergie elctrică se va face treptat, cu urmărirea graduală a impactului asupra consumatorilor.

”Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali, cu aplicabilitate în perioada 2012-2015, se va stabili ţinând sema de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi. (…) În baza procesului de monitorizare prevăzut la alin. (5) şi (6) ANRE întocmeşte un raport odată la 2 ani, referitor la preturile reglementate ca obligaţii de serviciu public si impactul acestora asupra pietei de energie electrica”, se mai arată în proiectul de lege al Ministerului Economiei.

Şefii ANRE, numiţi de şeful statului

Subiect al unor proceduri de infringement declanşate de Comisia Europeană împotriva României, numirea şefilor Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei se va modifica prin noul act normativ.

Astfel, preşedintele, vicepreşedintele şi ceilalţi membri ai conducerii ANRE nu vor mai fi numiţi de premier, ca în prezent, ci de preşedintele ţării, în urma examinării candidaţilor de către comisiile de industrii ale Parlamentului.


Pentru aprobarea reglementărilor se constituie un comitet de reglementare format din preşedintele ANRE, vicepreşedinte şi încă 5 reglementatori din cadrul personalului ANRE.

Toţi membrii comitetului ANRE vor fi numiţi de preşedintele României, după examinarea candidaţilor în Comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar mandatul acestora poate fi reînnoit o singură dată, se arată în expunerea de motive la proiect.

”În acest mod, se conferă ANRE puterea de a decide în mod independent cu privire la măsurile care să garanteze o concurenţă efectivă, necesară unei funcţionări corespunzătoare a pieţei de energie electrică şi de a impune sancţiuni efective, proporţionale şi cu efect de descurajare împotriva operatorilor economici din domeniu care nu respectă obligaţiile legale ce le revin”, îşi motivează ministerul proiectul de lege.

Şi în înţelegerile cu FMI şi Comisia Europeană, Guvernul s-a angajat să modifice funcţionarea ANRE.

”Pentru a rezolva deficienţele de preţuri şi de reglementare, sunt în curs de elaborare măsuri de restaurare a autonomiei funcţionale şi financiare a autorităţii de reglementare în domeniul energiei (ANRE) şi se au în vedere acţiuni suplimentare de liberalizare a pieţei energiei”, se arată în raportul de evaluare întocmit de FMI după a doua vizită de evaluare în acordul stand-by încheiat în primăvară cu România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: