duminică

21 aprilie, 2024

19 august, 2016

prezidentiale vot diaspora coziGuvernul a pus în dezbatere publică proiectul de OUG care ar trebui să simplifice votul românilor din străinătate.

Proiectul modifică Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, care a introdus noi restricții pentru votul diasporei, în loc să stimuleze participarea la alegerile parlamentare.

Câteva dintre amendamente (aduse art. 23 alin. 2) clarifică faptul că pe lângă secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice (și celelalte reprezentanțe ale statului în străinătate – oficii consulare, secții consulare, dacă acestea funcționează în locații diferite și institute culturale) pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare


Decizia de organizare a acestor secții revine Autorității Electorale Permanente, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru o astfel de decizie, autoritățile vor lua în considerare prezența la vot de la procesele electorale anterioare, dinamica prezenței cu domiciliu sau reședința în străinătate a cetățenilor români și cheltuielile bugetare aferente organizării acestora.

Legea din 2015 permite votul pe liste suplimentare doar la ambasade și misiuni diplomatice, dar proiectul propune eliminarea restricției și introducerea acestor liste și la secțiile de vot organizate în circumscripția electorală de care aparține alegătorul (secțiile organizate unde s-au înregistrat peste 100 de votanți).

O altă modificare importantă este cea privind înscrierea în Registrul electoral – potrivit proiectului, cererile și copiile după documentele necesare înscrierii pot fi transmise și prin poștă electronică.


Fără aceste schimbări și completări ale legii, spun inițiatorii proiectului, „s-ar perpetua o situație de fapt care ar conduce la îngrădiri grave și nejustificate ale dreptului constituțional de a alege”.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE OUG) 

Până acum, doar 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.292 au optat pentru votul în secţiile de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP).

La alegerile prezidențiale din 2014 au votat în străinătate 378.811 persoane, cel mai mare număr din toate scrutinurile de până acum. În afara acestora însă mii de români nu au reușit să voteze, deși au stat la coadă ore în șir, din cauza numărul mic de secții și ștampile.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: