Ministerul Digitalizării a inițiat un proiect de lege potrivit căruia autorităților și instituțiilor publice din România le este interzisă utilizarea soluțiilor antivirus sau aplicațiilor produse de companii rusești sau aflate sub controlul Federației Ruse.
Cele mai utilizate soluții antivirus de acest gen sunt produse de Kaspersky Lab.
Potrivit proiectului de lege, autoritățile și instituțiilor publice centrale și locale le este intersis să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii privind:
- securitatea dispozitivului (securitatea punctului final)
- aplicații și programe software de detecție antivirus, anti-malware,
- firewall pentru aplicații web (Web Application Firewall)
- rețele virtuale private (Virtual Private Network)
- sisteme de detecție și răspuns pentru endpointuri (Endpoint Detection Response)
provenind din Federația Rusă sau aflată sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din federația Rusă.
Amenzi până la 200.000 lei
În 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele și serviciile de tipul celor prevăzute mai sus vor fi deconectate, respectiv dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local.
Pentru nerespectarea de către autoritățile și instituțiile publice a acestor prevederi se instituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 și 200.000 lei.
(Descărcați AICI proiectul de lege și expunerea de motive)
Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va face chiar de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care au instalate pe rețele și sistemele lor informatice astfel de programe.
Durata interdicției
Interdicția este una temporară și produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei și:
- până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei
- reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată
- cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității.
Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va realiza cu sprijinul Ministerului cercetării, Inovării și Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.