18 noiembrie, 2020

Comisia Europeană a repartizat unui număr de 9 țări cele 14 miliarde de euro atrase prin emisiunea de obligațiuni UE de săptămâna trecută, în cadrul programului SURE de susținere a cheltuielilor sociale ale statelor membre.

România nu se numără printre cele 9 beneficiare, potrivit unui comunicat al Executivului european.

Au primit:
Croația 510 milioane euro, Cipru 250 milioane euro, Grecia 2 miliarde euro, Italia – alte 6,5 billion față de cele primte deja, Letonia 120 milioane euro, Lituania 300 milioane euro, Malta 120 milioane euro, Slovenia 200 milioane euro și Spain alte 4 miliarde de euro, în plus față de cele primte deja.

(Citiți și: „UE a vândut obligațiuni de 14 mld. euro pentru finanțarea programului SURE”)


România nu a primit nimic nici din cele 17 miliarde de euro obținute de Comisie în prima tranșă de emisiuni de obligațiuni care a avut luna trecută, după care Italia a primit 10 miliarde euro, Spania 6 miliarde euro și Polonia 1 miliard euro.

României i s-au alocat 4,099 miliarde de euro din bugetul total al intrumentului SURE („Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency).

„Următoarele viramente vor avea loc pe parcursul lunilor următoare, după emisiunile de obligațiuni corespunzătoare”, mai spune comunicatul citat.

Instrumentul SURE vizează 18 țări

SURE constă în împrumuturi care vor fi acordate pentru susținerea a 18 țări în eforturile de a aface față „creșterii bruște a cheltuielilor publice pentru a păstra forța de muncă ocupată”, mai precis un sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în condițiile epidemiei coronavirus.


Dintre măsuri eligibile pentru finanțarea prin SURE, se remarcă șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, alte astfel de scheme destinate unor categorii de liber profesioniști a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19, precum și sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora. Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
  • valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susþinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: