12 iulie, 2018

Comisia Europeană a revizuit în scădere, până la 4,1%, estimarea creșterii economice a României în 2018, potrivit prognozei preliminare de vară, publicată joi.

Estimarea emisă în prognoza de primăvară plasa creșterea economică la 4,5%.

Factorul principal al diminuării creșterii economice (de la 6,9% anul trecut la 4,0% an /an în T1 / 2018) este contracția consumului privat, pe măsura influenței mai ridicate a inflației asupra veniturilor reale disponibile”, spune raportul pentru România, din cadrul prognozei de vară a CE.


Comisia Europeană se așteaptă ca, decelerarea creșterii PIB din 2018 (la 4,1%) să continue în 2019 până la un avans de 3,8%.

„Este de așteptat ca structura creșterii să devină mai echilibrată, ca urmare a temperării creșterii consumului privat și a întăririi investițiilor, realizată pe seama progresului implementării proiectelor finanțate de UE”, spune raportul citat.

În ciuda creșterii exportului, dinamica exportului net rămâne negativă.

Inflația pune în umbră creșterea salariilor


„Creșterea reală a salariilor va fi temperată de o inflație mai ridicată”, spune raportul CE, care se așteaptă ca salariile să continue să crească în termeni nominali, datorită majorării salariilor din sectorul public și a efecctului creșterii cu 9% a salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018.

Rata medie a inflației este estimată la 4,4% în 2018 și la 3,4% în 2019.

„După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a redevenit pozitivă în 2017, în ciuda scăderii TVA și a celei (inițiale) a accizelor. Rata anuală a inflației a început să accelereze în a doua jumătate a anului 2017, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, și a crescut la începutul lui 2018, după dispariția efectului reducerilor de taxe din 2017”, spune raportul citat.

Harta creșterilor în UE

România ar urma să aibă în anul 2018 a cincea creștere economică procentuală din UE, după Irlanda (5,6%), Malta (5,4%), Polonia (4,6%) și Slovenia (4,4%).

Comisia Europeană (CE) consideră că creșterea economică pentru întreaga Uniune este solidă, deşi estimarea pentru 2018 a fost „temperat” de reducerea ritmului din T1 / 2018, după cinci trimestre de „expansiune viguroasă”.

Estimarea CE pentru creșterea din 2018 a fost redusă până la 2,1%, în scădere față de estimarea din prognoza de primăvară, de 2,3%.

Mai mult, prognoza poate avea de suferit din cauza unor „riscuri semnificative de scădere”, care a-au amplificat din primăvară încoace.

Cu toate că prognoza se bazează că tensiunile comerciale nu vor crește, „o eventuală creștere ar afecta negativ comerțul și investițiile și ar reduce bunăstarea în toate țările implicate”.

Alte riscuri se referă la potențialul de volatilitate a piețelor financiare, legată, printre alștele, de tensiunuile geopolitice.

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-18-4485_en.htm

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: