Produsul Intern brut ar urma să crească cu aproape 19% până în anul 2020, ritmul de creștere estimat de Comisia Națională de Prognoză fiind menținut la peste patru procente în fiecare din următorii patru ani, potrivit datelor din prognoza de toamnă.
Rezultatul economiei românești ar urma să se apropie astfel de pragul de 1.000 de miliarde lei pe an.
După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor, indicele de inflație va reveni pe plus iar ținta de 2,5% plus/minus un punct procentual anunțată oficial de BNR ar urma să fie atinsă cu acuratețe, cifrele anunțate de CNP fiind identice sau ușor sub această valoare de referință. Totuși, ar fi de remarcat din punct de vedere al fenomenului derulat pe parcursul întregului an că 2018 va fi anul în care se previzionează cea mai mare inflație pe termen mediu.
Cursul de schimb al leului în raport cu moneda unică europeană ar urma să se mențină relativ constant în termeni nominali și chiar să crească ușor până la un nivel de 4,42 lei/euro în anii 2019-2020. Conjugat cu revenirea inflației la valori pozitive, acest lucru înseamnă că leul va înregistra o apreciere continuă în termeni reali față de euro (11,2% cumulat pe următorii patru ani). Este o modificare importantă avută în vedere de CNP, după deprecierile din 2015 și 2016.
Soldul balanței comerciale este estimat de CNP a se înrăutăți cu peste cinci miliarde de euro în următorii patru ani, de la ceva mai mult de zece miliarde euro în acest an undeva la 15 miliarde euro la finele deceniului. Raportat la PIB, creșterea va fi atenuată de ritmul de creștere economică dar va atinge 7% din PIB.
Cu toate acestea, CNP mizează pe sectorul serviciilor și pe remiterile de bani din străinătate pentru a păstra deficitul contului curent în jur de patru miliarde de euro și la un nivel dublu raportat la PIB față de cel consemnat în 2015.
De uitat cu atenție la creșterile salariale din prezent: următoarele creșteri semnificative – la următoarele alegeri
Numărul mediu de salariați ar urma să crească treptat (dar cu ritm tot mai redus față de cel din acest an, când a fost estimat la 3%) cu aproape o jumătate de milion, pentru atinge 5,24 milioane salariați în 2.020. Și pe seama creșterilor salariale ( care vor trece, însă, sub ritmul de creștere al PIB în următorii ani), ponderea remunerării salariaților în PIB se va ameliora de la 35% în acest an la 36,8% în 2.020 ( deși va rămâne printre cele mai scăzute din UE)
După ce a atins 2.000 de lei în 2016, câștigul salarial mediu net lunar ar urma să treacă pragul de 2.500 lei în anul 2020.
De reținut, însă, ritmul de creștere a puterii de cumpărare aferente se va duce la doar o treime în 2017 față de 2016, pentru ca în intervalul 2018 -2020 să se coboare la un sfert din performanța anului curent.
Altfel spus, uitați-vă bine la majorările de salarii de acum pentru că nu o să la mai vedeți până la alegerile viitoare. În toți cei patru ani care vor urma, CNP estimează un avans al bunăstării salariaților doar cu un procent mai mare decât cel înregistrat în 2016.
Dacă se face trecerea în moneda unică europeană, câștigurile salariale vor urca de la 457 euro/lună în prezent până la 574 euro/lună în 2020.