vineri

19 aprilie, 2024

12 august, 2020

Potrivit datelor comunicate de INS, producția industrială a consemnat în iunie 2020 o revenire semnificativă față de luna precedentă, de +19% ca serie brută și +16,2% pe seria ajustată după numărul de zile lucrătoare și sezonalitate. Cu toate acestea a rămas mai mică față de aceeași lună a anului precedent cu -11,3% brut și -14,3% ajustat.

Este a patra lună consecutivă de rezultate negative cu două cifre ale producției industriale. Ceea ce explică rezultatul cumulat pe primul semestru al anului curent, de -16,4% pe seria brută și -16,7% pe seria ajustată. Dată fiind ponderea industriei în PIB, numai din această cauză va rezulta o diminuare de peste trei procente a rezultatului economic.

De reținut, dacă ne uităm la rezultatele slabe din a doua jumătate a anului trecut, consemnate mult ÎNAINTE de declanșarea pandemiei, chiar și dacă vom ajunge la valori pozitive în următoarele luni, ceea ce este îndoielnic, tot nu vom reuși să revenim la producția industrială (atenție !) din 2018, nu cea deja scăzută (-1,5%) din 2019. Care a dat anul trecut o influență negativă de 0,3 puncte procentuale pe PIB, FĂRĂ criza Covid.


Industria prelucrătoare, cea mai afectată. Cum stau celelalte domenii

Și mai îngrijorător, potrivit datelor prezentate pe marile secțiuni ale industriei, cel mai mare recul a fost înrgistrat de industria prelucrătoare (-18,6%), valori ceva mai puțin rele fiind marcate de industria extractivă (-10,3%) și sectorul energetic (-7,8%, toate valorile ajustate).

Or, comerțul a evitat scăderea pe S1 2020 (rezultatul de +0,5% a fost anunțat recent), ceea ce înseamnă că s-au amplificat consumul din import și deficitele externe.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) pe luna iunie 2020 a înregistrat valori de +20,1% față de mai 2020 și -10,2% față de iunie 2019.


Vestea bună fiind refacerea pe segmentul bunurilor de folosință îndelungată (+14,1% față de aceeași lună a anului trecut) iar cea mai puțin bună menținerea scăderii la -15,4% pe segmentul bunurilor de capital.

Din păcate, pe ansamblul primului semestru, cifra de afaceri a consemnat o scădere în aceleași valori brute MAI MARE decât cea exprimată în volum fizic de producția industrială (-14% față de -11,3%), urmare a unor prețuri mai reduse cu care au fost facturate produsele realizate. Ceea ce va afecta suplimentar valoarea adăugată brută și nivelul PIB.

Comenzile nu arată prea grozav

Deși comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piață internă și externă) au crescut în luna iunie cu 21% față de luna precedentă, au rămas cu 10,3% sub aceeași lună din anul anterior. Pe S1 2020 comparativ cu S1 2019 scăderea a fost de 14,1% în termeni nominali, ceea ce nu arată prea bine din punct de vedere al perspectivei de revenire a producției.

Comenzile înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată au fost încurajatoare (+39% iunie 2020 la iunie 2019) dar, în rest, interesul pentru produsele realizate de celelalte mari grupe industriale a rămas relativ scăzut: -17,4% la cererea de bunuri de capital, -10,4% la bunuri intermediare și -11,9% la bunuri de uz curent.

În fine, în acest context destul de sumbru pentru revenirea PIB-ului în 2021 la nivelul din 2019, ar fi de remarcat efortul de restructurare în direcția unor produse mai cerute și o ajustare în sensul eficientizării forței de muncă, datele disponibile doar pentru primele cinci aluni arătând o evoluție sensibil mai bună a productivității muncii decât a producției industriale în sine.

Este un factor care ar putea să ne ajute odată ce vom reuși reluarea creșterii economice, pe baze mai solide și cu o competitivitate sporită.

Absolut necesară în contextul în care economiile din regiune vor concura pentru o piață încă limitată, atât la nivel local cât și în marile economii occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: