Producția de unt, lapte de consum, lapte acidulat și brânzeturi din România a crescut în primele opt luni în raport cu aceeași perioadă de anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).
Cel mai probabil, majorarea producției s-a realizat pe baza importurilor, în condițiile în care cantitatea de lapte importată a crescut consistent, în timp ce cantitatea de lapte colectată în România a stagnat.
Astfel potrivit INS, în primele opt luni producția de unt a crescut în termeni anuali cu 14,2%, cea de lapte de consum cu 10,8%, producția de brânzeturi cu 1,9%, iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 0,9%. În același interval, doar cantitatea de smântână a scăzut, cu 0,9%.
Din datele INS reiese că în aceeași perioadă cantitatea de lapte colectată de la producători a crescut cu doar 0,4%, în timp ce importurile de lapte s-au majorat cu 37%.
Scădere a producției de lapte și de lactate, în august
În luna august comparativ cu luna iulie 2020, producția de brânzeturi a scăzut cu 16,4%, cea de smântână de consum cu 7,6%, iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alteproduse lactate similare) cu 3,1%. În același interval au crescut producțiile de unt și lapte de consum, cu 2,4% și, respectiv, 1,8%. În raport cu luna iulie, în august a scăzut atât cantitatea de lapte colectată, cât și cantitatea de lapte importată.
Față de aceeași lună a anului trecut, în august au scăzut producțiile de brânzeturi (-4,4%), smântână de consum (-3,8%) și lapte acidulat (-3,2%). În același interval, producțiile de lapte de consum și unt au crescut cu 8,3 și, respectiv 1%. Tot în luna august, cantitatea de lapte colectată de la producătorii interni a crescut, în termeni anuali, în timp ce volumul de lapte importat a scăzut.