Augustin Lazăr a contestat în contencios administrativ raportul de evaluare pe care i l-a făcut Tudorel Toader, ministrul justiției, ceea ce înseamnă, anunță Digi 24, că procedura de revocare din funcție ar putea fi suspendată.
Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia solicitarea de suspendare a raportului de evaluare întocmit de ministrul justiției, un raport care stă la baza procedurii declanșate de Tudorel Toader pentru revocarea din funcție a procurorului general al României.
Potrivit Digi24, procurorul general a înaintat și la Ministerul Justiției o solicitare prealabilă de retragere a acestui document, un pas obligatoriu solicitat de Legea contenciosului administrativ.
Este o procedură civilă inițiată de Augustin Lazăr prin intermediul instanței de judecată din Alba Iulia, pentru că acolo are domiciliul Augustin Lazăr.
Raportul de evaluare a fost prezentat public de ministrul justiției la 24 octombrie și a anunțat că în baza lui va cere președintelui României revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.
Raportul a fost transmis și CSM, pentru că Statutul magistratului prevede, în cadrul acestei proceduri, și un aviz consultativ din partea Secției pentru procurori a CSM. Avizul ar urma să fie dat în 13 noiembrie.
Rămâne de văzut dacă magistrații vor mai lua în discuție raportul, în condițiile deschiderii procesului civil de la Alba Iulia.
Conform Legii contenciosului, solicitarea se va judeca în regim de urgență, așadar este de așteptat ca în termen de câteva săptămâni instanța să se și pronunțe cu privire la solicitare.
Documentele promise de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a susține două “acte și fapte” invocate în solicitarea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, nu au fost prezentate nici după o săptămână.
Cele două fapte apar în raportul de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr, ca dovezi ale unei prezumtive numiri nelegale a acestuia în funcția de procuror general.
Cele două afirmații din Raport care au devenit subiect de controversă în ultima săptămână:
1.Lipsa evaluării activității profesionale în momentul numirii în funcție a lui Augustin Lazăr, ceea ce face nelegală numirea – aceasta s-a lămurit rapid de către CSM, care a spus că existau și există la dosarul depus toate evaluările profesionale necesare. Avizul CSM dat în aprilie 2016 precizează că Augustin Lazăr avea la ultima evaluare calificativul „foarte bine”, deci îndeplinea această condiţie de numire.
2. În raport se insinuează că numirea ca procuror general a lui Augustin Lazăr a fost o recompensă pentru clasarea unui dosar al șefului statului, pentru fapte de pe vremea când cel din urmă era primar la Sibiu. Clasarea s-ar fi făcut de Augustin Lazăr, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Sibiu. Procurorul Augustin Lazăr- precizează oficial Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia- nu a clasat niciun dosar în care să fi fost implicat și Klaus Iohannis și, prin urmare, nici ordonanță de clasare nu a semnat.