vineri

29 martie, 2024

12 martie, 2015

tiberiu_nitu1Procurorul general al României Tiberiu Nițu a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că se impune modificarea Legii privind răspunderea ministerială și a Legii referitoare la statutul deputaților și senatorilor, în condițiile în care, în ultimele 30 de zile, două anchete penale au fost blocate prin votul Parlamentului.

Potrivit comunicatului de presă al Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public (care nu are drept de inițiativă legislativă) ar fi formulat o serie de propuneri de modificare a celor două acte normative pe care le-a înaintat, în septembrie 2014, Guvernului României, iar în martie, Camerei Deputaţilor.

Chestionați în legătură cu propunerile Ministerului Public, oficiali ai guvernului, ai Camerei și ai Senatului afirmă că nu cunosc demersul anunțat de Tiberiu Nițu.


„Propunerile Ministerului Public au în vedere asigurarea celerităţii acelor proceduri parlamentare care influenţează cursul procedurilor judiciare, precum şi stricta delimitare a întinderii atribuţiilor autorităţii legislative în cadrul aceloraşi proceduri, în sensul că evaluarea probelor şi a oricăror aspecte privind oportunitatea măsurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare”, se arată în comunicat.

Pozițiile exprimate de Procurorul general au loc după ce, miercuri, Camera Deputaților a respins cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trafic de influență, în perioada în care era și ministru al Mediului. Cu o lună în urmă, și Senatul a blocat o anchetă penală, în cazul senatorului Varujan Vosganian, pentru care procurorii anticorupție au solicitat începerea urmăririi penale în dosarul Gazelor Ieftine, pentru acte de corupție săvârșite tot pe durata mandatului său de ministru.

Miniștrii – ”mai imuni” decât parlamentarii

Potrivit legislației în vigoare, foștii și actualii miniștri beneficiază de un regim de imunitate special, reglementat prin Legea răspunderii ministeriale. Spre deosebire de simplii parlamentari care, potrivit Constituției, pot fi urmăriți penal, încuviințarea Camerei din care fac parte fiind necesară doar în cazul arestării, reținerii și a percheziției, membrii guvernului nu pot fi nici măcar anchetați fără aprobarea Parlamentului sau a președintelui.

Pe lângă procedura prevăzută de lege, o altă dezbatere la nivel parlamentar este legată de reluarea votului, pe aceeași speță.


Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat pentru cursdeguvernare.ro, că atât în cazul lui Laszlo Borbely, cât și în cel al lui Vosganian, parlamentarii au decis că nu există probe suplimentare care să justifice schimbarea deciziei inițiale a Legislativului de a respinge solicitările mai vechi ale procurorilor în cele două dosare. Or, Parchetul susține că nu este atributul parlamentarilor de a ”evalua probele”.

Pe de altă parte, întrebat în legătură cu cele două propuneri de modificare a Legii răspunderii ministeriale și a statutului deputaților și senatorilor, Eugen Nicolicea a mai precizat că nu are cunoștință de proiecte inițiate la solicitarea Parchetului, dar există mai multe propuneri legislative ale unor parlamentari pe această temă, una dintre ele aparținându-i.

Propunerea sa se referă la cvorumul pentru ridicarea imunității parlamentare, respectiv la punerea de acord a legii cu o decizie  a Curții Constituționale care spune că ridicare imunității se face cu votul majorității din numărul deputaților prezenți, nu din numărul total al parlamentarilor.

Vicepreședintele Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Dan Motreanu (PNL), a declarat că nu știe ca astfel de proiecte să fi fost înregistrate la Cameră, în luna martie, așa cum se arată în comunicatul Parchetului.

Nici secretarul Comisiei juridice, Gabriel Andronache, nu are cunoștință ca proiectele să fost distribuite comisiei. Deputatul a mai spus că, potrivit procedurii, proiectele ar fi trebuit să fie înregistrate la Senat, întrucât Camera Deputaților este cameră decizională în domeniu.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD) nu a putut preciza dacă proiectele despre care vorbește Procurorul General au fost înregistrate la Senat.

 Comisia Europeană va monitoriza evoluțiile

Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru Mediafax, referindu-se la decizia Camerei Deputaţilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, că Executivul de la Bruxelles nu comentează cazuri individuale, dar a subliniat că va monitoriza îndeaproape evoluţiile.

„Politica noastră este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza îndeaproape evoluţiile”, a declarat, pentru Mediafax, un oficial al CE.

Ambasada SUA a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

„Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, a precizat Ambasada SUA, după ce Camera Deputaţilor a decis, miercuri, respingerea cererii de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely. Misiunea diplomatică a reamintit, totodată, că nu comentează cazuri individuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: