fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Procurorul general cere modificarea legislației privind imunitatea miniștrilor

de Roxana Preda 12.3.2015

tiberiu_nitu1Procurorul general al României Tiberiu Nițu a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că se impune modificarea Legii privind răspunderea ministerială și a Legii referitoare la statutul deputaților și senatorilor, în condițiile în care, în ultimele 30 de zile, două anchete penale au fost blocate prin votul Parlamentului.

Potrivit comunicatului de presă al Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public (care nu are drept de inițiativă legislativă) ar fi formulat o serie de propuneri de modificare a celor două acte normative pe care le-a înaintat, în septembrie 2014, Guvernului României, iar în martie, Camerei Deputaţilor.

Chestionați în legătură cu propunerile Ministerului Public, oficiali ai guvernului, ai Camerei și ai Senatului afirmă că nu cunosc demersul anunțat de Tiberiu Nițu.

“Propunerile Ministerului Public au în vedere asigurarea celerităţii acelor proceduri parlamentare care influenţează cursul procedurilor judiciare, precum şi stricta delimitare a întinderii atribuţiilor autorităţii legislative în cadrul aceloraşi proceduri, în sensul că evaluarea probelor şi a oricăror aspecte privind oportunitatea măsurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare”, se arată în comunicat.

Pozițiile exprimate de Procurorul general au loc după ce, miercuri, Camera Deputaților a respins cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului UDMR Laszlo Borbely, acuzat de trafic de influență, în perioada în care era și ministru al Mediului. Cu o lună în urmă, și Senatul a blocat o anchetă penală, în cazul senatorului Varujan Vosganian, pentru care procurorii anticorupție au solicitat începerea urmăririi penale în dosarul Gazelor Ieftine, pentru acte de corupție săvârșite tot pe durata mandatului său de ministru.

Miniștrii – ”mai imuni” decât parlamentarii

Potrivit legislației în vigoare, foștii și actualii miniștri beneficiază de un regim de imunitate special, reglementat prin Legea răspunderii ministeriale. Spre deosebire de simplii parlamentari care, potrivit Constituției, pot fi urmăriți penal, încuviințarea Camerei din care fac parte fiind necesară doar în cazul arestării, reținerii și a percheziției, membrii guvernului nu pot fi nici măcar anchetați fără aprobarea Parlamentului sau a președintelui.

Pe lângă procedura prevăzută de lege, o altă dezbatere la nivel parlamentar este legată de reluarea votului, pe aceeași speță.

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat pentru cursdeguvernare.ro, că atât în cazul lui Laszlo Borbely, cât și în cel al lui Vosganian, parlamentarii au decis că nu există probe suplimentare care să justifice schimbarea deciziei inițiale a Legislativului de a respinge solicitările mai vechi ale procurorilor în cele două dosare. Or, Parchetul susține că nu este atributul parlamentarilor de a ”evalua probele”.

Pe de altă parte, întrebat în legătură cu cele două propuneri de modificare a Legii răspunderii ministeriale și a statutului deputaților și senatorilor, Eugen Nicolicea a mai precizat că nu are cunoștință de proiecte inițiate la solicitarea Parchetului, dar există mai multe propuneri legislative ale unor parlamentari pe această temă, una dintre ele aparținându-i.

Propunerea sa se referă la cvorumul pentru ridicarea imunității parlamentare, respectiv la punerea de acord a legii cu o decizie  a Curții Constituționale care spune că ridicare imunității se face cu votul majorității din numărul deputaților prezenți, nu din numărul total al parlamentarilor.

Vicepreședintele Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Dan Motreanu (PNL), a declarat că nu știe ca astfel de proiecte să fi fost înregistrate la Cameră, în luna martie, așa cum se arată în comunicatul Parchetului.

Nici secretarul Comisiei juridice, Gabriel Andronache, nu are cunoștință ca proiectele să fost distribuite comisiei. Deputatul a mai spus că, potrivit procedurii, proiectele ar fi trebuit să fie înregistrate la Senat, întrucât Camera Deputaților este cameră decizională în domeniu.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD) nu a putut preciza dacă proiectele despre care vorbește Procurorul General au fost înregistrate la Senat.

 Comisia Europeană va monitoriza evoluțiile

Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru Mediafax, referindu-se la decizia Camerei Deputaţilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, că Executivul de la Bruxelles nu comentează cazuri individuale, dar a subliniat că va monitoriza îndeaproape evoluţiile.

“Politica noastră este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza îndeaproape evoluţiile”, a declarat, pentru Mediafax, un oficial al CE.

Ambasada SUA a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

“Unul dintre principiile de bază ale democraţiei este că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, a precizat Ambasada SUA, după ce Camera Deputaţilor a decis, miercuri, respingerea cererii de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely. Misiunea diplomatică a reamintit, totodată, că nu comentează cazuri individuale.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.3.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în vizită la Beirut. 26 de oficiali libanezi reținuți în anchetă

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite… Mai mult

Stiri

România a trimis opt tone de materiale medicale în Liban

Razvan Diaconu

România a trimis sâmbătă aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care au pleacat de la Baza 90 Otopeni. Cu această… Mai mult

Stiri

Munca flexibilă, aprobată prin OUG. Detaliile

Razvan Diaconu

Proiectul pentru introducerea muncii flexibile (corespondentul modelului german Kurzarbeit) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Angajatorul va putea reduce unilateral timpul de… Mai mult

Europa

Șapte județe din România, incluse de Germania în lista „zonelor de risc” de călătorie

Vladimir Ionescu

Judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş au fost incluse de autorităţile din Germania pe lista zonelor de risc, iar persoanele care intră… Mai mult

Stiri

Guvernul pregătește a doua rectificare a bugetului 2020

Razvan Diaconu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară, a anunțat premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de vineri. Este a… Mai mult

Europa

Turcia reia operațiunile de prospecțiune în Mediterana de Est

Iulian Soare

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că țara sa a reluat operațiunile de explorare a gazelor în estul Mediteranei, susținând că Grecia nu… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ofertă de titluri de stat pentru populație

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că,  începând de luni, 10 august 2020, se deschide subscripția pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației… Mai mult