Guvernul anulează procedurile PPP lansate de CNSP pentru autostrăzile Comarnic - Brașov și Tg.Neamț - Iași - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Guvernul anulează procedurile PPP lansate de CNSP pentru autostrăzile Comarnic – Brașov și Tg.Neamț – Iași

16 ianuarie, 2020

Șeful Cancelariei, Ionel Dancă, a propus joi, iar premierul Orban a acceptat, introducerea pe lista suplimentară a ședinței de guvern a unei OUG care să anuleze procedurile PPP lansate în mandatul lui Ion Ghizdeanu de către Comisia Națională de Strategii și Prognoze (CNSP).

Ionel Dancă a carcterizat aceste parteneriate, numind specific cele anunțate pentru autostrăzile Comarnic-Brașov și Tg. Neamț-Iași, ca fiind ”alte inginerii marca Vîlcov descoperite la diverse instituții, de această dată la CNSP”.

Premierul l-a întrebat pe șeful Cancelariei dacă respectivele proiecte au fost făcute de specialiși (ingineri constructori sau de transporturi) angajați de către CNSP, iar răspunsul lui Ionel Dacă a fost: ”Nu, au fost doar înființate niște direcții speciale pentru derularea acestor proiecte, care nu au fost niciodată populate”.


Premierul a vrut inițial să amâne această ordonanță pentru a da timp miniștrilor care ”în mod natural” vor lua în portofoliu fostele proiecte CNSP să le pregătească, dar Ionel Dancă a insistat: ”Ar fi un prim pas pentru deblocarea acestor proiecte pentru că, atât în cazul proiectului autostrăzii Comarnic-Brașov cât și în cel al autostrăzii Tg.Neamț-Iași, soluția aleasă era sortită eșecului încă de la început. Din analiza dosarelor pe care le avem pe aceste proiecte la nivelul CNSP, sunt chestiuni care nu au impact la nivelul derulării lor, pur și simplu s-au ales soluții care le îngropau încă din stadiul de pregătire. Așa cum ați spus și dvs., ministerele de resort vor veni cu soluții”.

”De acord, introducem pe ordinea de zi”, a fost concluzia premierului.

În ultimele zile ale mandatului său de ministru al transporturilor, Răzvan Cuc declara: ”Am avut o întâlnire cu Ghizdeanu, Bogdan Pascu şi cu alţii de la Autostrăzi, împreună cu un consorţiu care a participat la Ploieşti – Braşov. Sunt foarte fericit să anunţ că firma respectivă şi Comisia de Prognoză au ajuns la un consens. Săptămâna viitoare vor livra contractul pentru demararea proiectului Ploieşti – Braşov. Acest contract trebuie aprobat şi prin HG. Lăsăm totul servit pe tavă viitorului guvern”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Întrebat dacă nu grăbeşte acest proces pentru a întinde o capcană viitorului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc răspundea, pe 10 octombrie 2019: ”Nu ne grăbim. Este munca din ultimele șase luni de zile. Nu e nicio capcană. Nu se pune problema de așa ceva. Lucrurile sunt simple, sunt transparente. Sunt condiții obișnuite pentru un PPP. Contractul va fi public, va fi aprobat prin hotărâre de guvern.”


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în iulie, că în şedinţă CSAT a aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr