25 martie, 2017

Premierul polonez Beata Szidlo a mimat că ezită să semneze Declarația de la Roma

Liderii celor 27 de state membre ale UE reuniți sâmbătă la Roma (Marea Britanie nu a participat din cauză că în doar 4 zile urmează să declanșeze oficial procesul de ieșire din Uniune) pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca în perioada următoare să adopte măsuri care să răspundă preocupărilor cetățenilor europeni.

4 sunt direcțiile de acțiune către:

  • O Europă în siguranță și în securitate
  • O Europă prosperă și sustenabilă
  • O Europă socială
  • O Europă puternică pe scena mondială

De precizat că pe aceste direcții statele sunt libere să coopereze în funcție de voință:  ”Vom acționa împreună, cu ritmuri și intensități diferite acolo unde este necesar, dar mergând în aceeași direcție”, scrie în declarația asumată de toți liderii UE.

(Descărcați AICI Declarația de la Roma)


”În următorii zece ani, dorim o Uniune mai sigură și mai protejată, prosperă, competitivă, sustenabilă și responsabilă social, care va avea voința și capacitatea de a juca un rol fundamental în lume și să modeleze globalizarea”, scrie în Declarația de la Roma, semnată de cei 27 de șefi de stat sau de guvern.

În ceea ce privește securitatea, problemă care a căpătat un interes special în contextul afluxului de migranți și terorismului, în text se face referire la o Uniune Europeană ”în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și să poată circula liber” și în care ”frontierele externe sunt protejate, cu o politică migratorie eficientă, responsabilă și sustenabilă, care să respecte normele internaționale, o Europă decisă să lupte împotriva terorismului și delincvenței organizate”.

Pe de altă parte, în declarație se insistă pe necesitatea unei Europe care să se bazeze pe o creștere sustenabilă și pe coeziune, convergențî și integritatea pieței interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit că UE trebuie să țină cont de ”diversitatea sistemelor naționale și de rolul fundamental al interlocutorilor sociali”- una dintre cele patru cerințe transmise de Polonia.

(Citiți și: Polonia anunță că va respinge Declarația de la Roma dacă aceasta va conține ideea Europei cu mai multe viteze)

În textul declarației se mai face referire la capitolul economic și la stimularea investițiilor pentru a încuraja creșterea economică, precum și la desăvârșirea Uniunii Economice și Monetare, amintindu-se de asemenea și obiective precum diminuarea inegalității sociale, combaterea șomajului, a sărăciei și excluderii sociale.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: