vineri

17 mai, 2024

2 noiembrie, 2021

Primul acord major al Cop26 este încetarea defrişărilor până în 2030. De remarcat că țările semnatare (peste 100) deţin 85% dintre pădurile lumii, scrie News.ro citând BBC.

Liderii unor state ca Brazilia, China, Rusia, Canada şi Indonezia vor semna marţi acordul privind încetarea defrişărilor şi anularea efectelor acestora până în 2030, acesta fiind primul acord major la care s-a ajuns în cadrul conferinţei pe probleme de climă care are loc la Glasgow.

Acordul include fonduri publice şi private de aproximativ 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari), potrivit BBC. Defrişările contribuie la schimbarea climei, deoarece tăierea pădurilor înseamnă pierderea copacilor care absorb mari cantităţi de dioxid de carbon.


Experţii au salutat acordul, dar au avertizat că unul asemănător semnat în 2014 a „eşuat în încetinirea defrişărilor”.

Premierul britanic Boris Johnson, care este gazda întâlnirii de la Glasgow, spune despre acord că este unul emblematic pentru protejarea şi refacerea pădurilor planetei.

O parte din fonduri va fi destinată ţărilor în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile afectate, pentru a combate incendiile de vegetaţie şi a sprijini comunităţile indigene.

Guvernele din 28 de ţări îşi vor lua de asemenea angajamentul de a elimina despăduririle din comerţul cu alimente şi alte produse agricole, precum uleiul de palmier, soia şi cacao. Aceste industrii duc la pierderea pădurilor, ele fiind tăiate pentru a face loc păşunilor şi culturilor.


Mai mult de 30 de companii internaţionale vor promite încheierea investiţiilor în activităţi care au legătură cu defrişările de păduri, iar un fond de 1,1 miliarde de lire sterline va fi înfiinţat pentru protecţia pădurii tropicale din bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume.

În prezent, o zonă forestieră de mărimea a 27 de terenuri de fotbal este pierdută în fiecare minut în lume.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: