marți

19 martie, 2024

27 martie, 2013

Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti va fi privatizată, după fuziunea cu RADET, prin delegare de serviciu, după modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizând însă şi varianta încheierii unui parteneriat public-privat (PPP), a declarat, la Guvern, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

El a arătat că, astfel, ar putea fi asigurat necesarul de fonduri pentru refacerea reţelelor de distribuţie a energiei termice, care la o primă evaluare se ridică la 1,8 miliarde euro.

„În urma consultării cu Banca Mondială şi FMI, am căzut de acord că viitorul luminos va fi cel al delegării de serviciu. De câteva zile, însă, am început să ne punem serios problema, discutând cu consultanţii, şi o a doua variantă, aceea de a trece doar pe un parteneriat public-privat (…) Anticipăm faptul că, în aceastră structură nou, 80% se va produce energie electrică, care va fi vândută pe piaţa liberă, iar cu restul de 20%, fie într-un parteneriat public-privat, fie într-o delegare de serviciu, să putem avea aceşti bani în câţiva ani”, a spus Oprescu, citat de Mediafax.


Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate.

Urmare a acestui proces, datoriile RADET la ELCEN vor fi stinse.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principală, iar restul reprezentau penalizări de întârziere.


Potrivit discuţiilor anterioare cu FMI, Guvernul ar fi trebuit ca până la finele anului trecut sau începutul acestui an să plaseze pe piaţa de capital pachete de acţiuni inclusiv la Elcen Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: