miercuri

24 aprilie, 2024

30 iunie, 2017

Municipiul Bucureşti urmează să achiziţioneze pachetele de acțiuni ale Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), deţinute de Ministerul Economiei şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, dacă va fi aprobat proiectul de preluare în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei (CGMB).

Valoarea tranzacției s-ar putea ridica la 150 de milioane de euro, care urmează să fie achitată pe o perioadă de cinci ani, potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, citată de Agerpres. Gabriela Firea a mai declarat că acesta este primul pas spre fuziunea dintre ELCEN şi RADET.

„Este un preţ foarte bun, un preţ suportabil pentru Municipalitate. (…) Se va crea o entitate nouă, puternică, care va pune capăt odată pentru totdeauna unui serviciu de proastă calitate şi scump. Vom putea avea servicii de bună calitate, la un preţ rezonabil”, a afirmat primarul general al Bucureștiului.


La ședința CGMB va lua parte și ministrul Energiei, Toma Petcu, care a promis că va pregăti un proiect de hotărâre de guvern privind preluarea Elcen SA de către Primăria Capitalei.

În urma fuziunii prin absorbție a ELCEN cu RADET (transformată în societate comercială) va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment față de Electrocentrale București, declara Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, la începutul lunii martie.

RADET  și Elcen se află în procedură de insolvenţă de anul trecut. Suma înscrisă în tabelul creanțelor asupra Radet este de aproximativ patru miliarde de lei.

Pentru realizarea fuziunii ar fi nevoie, însă, de modificarea legislaţiei, potrivit fostului preşedinte al RADET, Gabriel Dumitraşcu, care susţine că operaţiunea nu ar fi benefică nici din punct de vedere economic.


Se sting creanțele reciproce, dar ELCEN va rămâne către terți – Transgaz, Romgaz, GDF, bănci și alții, la fel și RADET- rămâne cu datorii semnificative către alți creditori. Pui împreună două societăți neviabile din punct de vedere tehnic și economic și vrei să generezi suficiente venituri în surplus cât să acoperi debitele restante – lucru ce pare imposibil, chiar într-un plan de reorganizare comun, într-un termen previzibil și admis de instanțe”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, citat de Energynomics.ro.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, cu o cotă de aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi de 90% din consumul Bucureştiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: