duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2020

Consiliul General al Capitalei a votat luni programul de testare în masă pentru identificarea bolnavilor Covid asimptomatici din București.

Vor fi testați 11.000 de bucureșteni, la cerere, cu teste de tip PCR (moleculare), ce identifică existența noului coronavirus, în spitale de stat și private care se înscriu în acest program. Suma cheltuită de PMB pentru o persoană este de 200 de lei.

De menționat că astfel de teste sunt posibile în acest moment în mai multe clinici private, la un preț începând de la 120 de lei.


Testare va oferi o imagine aproximativă a proporțiilor infectării din momentul realizării programului și va permite stabilirea unor măsuri mai eficiente de relaxare, pliate pe realitatea din Capitală.

Beneficiarii acestor teste sunt persoane care nu se încadrează pentru testarea normală, întrucât nu au simptome clare de Covid și nu știu dacă au fost în contact cu pacienți confirmați ca infectați cu noul coronavirus.

Datele vor fi transmise Minsiterului Sănătății și Institutului Național al sSănătății Publice, instituții ce vor lua măsurile obișnuite pentru persoane confirmate pozitiv la testarea Covid-19.

În curând va fi lansată o platformă unde bucureștenii se vor putea înscrie pentru testare.


Consilierii USR și PNL nu au votat proiectul, acuzând că acesta doar „o mită electorală”.

„Această testare din București ne va da imaginea infectării din acest moment. PMB va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicele private care dețin PCR și vor să intre în acest proiect. Vom lansa o platformă unde se vor înscrie bucureștenii voluntar pentru testare, repet, teste PCR, cele care sunt folosite în întreaga lume pentru depistarea coronavirusului. 11.000 de persoane vor fi testate voluntar”, a explicat luni primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Testarea nu va aglomera spitalele, spune primarul general, întrucât spitalele din București au o capacitate de testare zilnică de 3.500 de teste și prelucrează doar câteva sute:

„Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, a trecut acea perioadă, iar dacă mai amânăm va fi prea târziu. În acest moment nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. În București capacitatea de testare este de peste 3500 de teste și zilnic nu se fac decât câteva sute de teste. Deci nu vom aglomera testările cu proiectelul nostru. Este momentul propice”, a declarat Gabriela Firea.

Conform proiectului, testele vor fi decontate de Primărie în cuantumul sumei de 200 de lei pentru fiecare test.

Testarea pentru depistarea anticorpilor se va efectua și ea

Proiectul de testare cu teste rapide nu este contramanadt, el se va desfășura, așa cum s-a stabilit cu Institutul Matei Balș, pentru depistarea anticorpilor.

„Ce se întâmplă cu testele de anticorpi? Acel proiect este unul separat și care cu siguranță va fi realizat. PMB și-a îndeplinit obligațiile din parteneriatul cu Matei Balș, am achiziționat testele, avem unde să facem testele, avem eșatioanele pentru fiecare sector în parte”, a declarat primarul Firea.

Potrivit acesteia, a fost finalizată eșantionarea și urmează a fi trimise scrisorile către locuitorii selectați. Notificările vor conține data, ora și clinica la care trebuie să se prezintă, dacă doresc să participe la această testare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: