Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) anunță demararea consultării publice privind noilor reguli ce vor guverna modul în care cetăţenii şi companiile din UE utilizează tehnologiile Inteligenţa Artificială (AI).
„AI Act este prima propunere legislativă din domeniul inteligenţei artificiale elaborată la nivel european. Legislaţia se bazează pe obiectivul major al Comisiei Europene de a gestiona, cât mai eficient şi în acord cu valorile UE, tranziţia digitală a economiei şi societăţii europene. Conform studiilor recente de la nivelul UE, în România procentul companiilor care au introdus sisteme de inteligenţă artificială în activitatea proprie este de 31%, peste media europeană de 25%, motiv pentru care impactul unei astfel de propuneri poate fi semnificativ – atât pentru industrie, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele ADR, citat într-un comunicat al ADR.
Inteligenţa artificială reprezintă o familie de tehnologii cu evoluţie rapidă, care poate genera un spectru larg de beneficii atât la nivel industrial, cât şi la nivelul activităţilor sociale.
(Citiți și: „Noi reguli în UE privind Inteligența Artificială și respingerea ”social scoring””)
„În consecinţă, Comisia Europeană a demarat un proces de creare a unui cadru legislativ care să încurajeze inovarea în domeniul inteligenţei artificiale şi dezvoltarea de soluţii digitale bazate pe tehnologii emergente. Procesul are în vedere asigurarea faptului că sistemele de inteligenţă artificială utilizate la nivelul Uniunii Europene sunt sigure, etice şi de încredere. Pentru a asigura funcţionarea adecvată şi transparentă a sistemelor de inteligenţă artificială utilizate în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a propus o abordare bazată pe riscuri, clasificând sistemele în funcţie de utilizările specifice în activitatea companiilor, instituţiilor publice şi cetăţenilor. Scopul este acela de a stabili reguli armonizate şi de a oferi dezvoltatorilor, utilizatorilor şi celor care implementează tehnologii de inteligenţă artificială un anumit nivel de predictibilitate legislativă, în contextul dinamismului evoluţiei tehnologice”, precizează ADR.
Pe durata consultării publice, persoanele interesate să transmită recomandări şi sugestii referitoare la propunere pot face acest lucru la adresa de e-mail sriae@adr.gov.ro.
Comisia a propus în aprilie noi norme și măsuri privind folosirea inteligenței artificiale (IA), propunerile vizând interzicerea sistemele sau aplicațiile de IA care manipulează comportamentul uman pentru a împiedica utilizatorii să își exercite liberul arbitru, precum și sistemele care permit guvernelor să efectueze o evaluare a comportamentului social („social scoring”).
Îmbinarea primului cadru juridic privind IA cu un nou plan coordonat cu statele membre va garanta siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale întreprinderilor, consolidând totodată adoptarea IA, precum și investițiile și inovarea în domeniul IA în întreaga UE.