sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2020

Tendinţa transferului fluxurilor de investiţii în active de refugiu dinspre piețele financiare s-a consolidat după atacul iranian asupra bazelor militare care adăposteau soldații americani din Iraq.

Prețul aurului creștea cu 1,31% în dimineața de miercuri, până la 1.594 dolari / uncie (o uncie de aur are peste 31,10 grame), consolidându-și suportul pentru un atac mai consistent aupra pragului de 1.600 dolari.

Banii au plecat deocamdată de pe bursele asiatice, care au pierdut între 1,57% la Tokio şi 1% la Hong Kong, dar sunt pe cale să se refugieze şi de pe bursele europene, unde cotaţiile futures indică potenţiale pierderi între 0,45% la Londra şi 0,91% la Frankfurt, şi de 0,77% pentru indicele paneuropean Euro Stoxx 50.


De asemeni, valutele de refugiu precum francul elveţian şi yenul japoney s-au întărit datorită cereri mai mari.

„Nu sunt mulţi investitori care pot anticipa mișcările politice globale, mai ales când e vorba de Trump,… ci sunt mai degrabă înclinaţi să coteze pe măsură ce evenimentele se succed”, spune un analist citat de Reuters.

Scumpirea petrolului

De asemeni, preţul petrolului a revenit pe creştere, tipul Brent cotând cu 1,23% mai mult, până la 69,11 dolari / baril, de asemeni consolidându-şi suportul pentru erluarea atacului atacul asupra nivelului de 70 de dolari. După atacul iranian, cotaţia se dusese la 71,75 dolari.

Petrolul tip WTI (West Texas Intermediate) cotează la 63,27 dolari / baril, după ce a corectat de la 65,85 (într-o tonă de petrol în cap circa 7 barili, în funcţie de densitate).


Tendinţa de scumpirea a petrolului este, totuşi, moderată, pentru că facilităţile din Iraq nu au fost afectate de conflictş i nu se întrevăd sincope de satisfacere a cererii, potrivit ministrului Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei.

Totuşi, chiar dacă va putea acoperi eventualele reduceri ale ofertei, OPEC nu are o capacitate nelimitată în acest sens, potrivit oficialului citat.

„Pieţele pot evalua riscul dar nu şi incertitudinea”, a spus pentru Reuters, directorul unei firme d brokeraj, care a amintit o veche zicală din domeniu.

„Nu cred că a început al treilea război mondial, dar arată a Iraq 2”, spune un alt analist.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: