marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2020

Tendinţa transferului fluxurilor de investiţii în active de refugiu dinspre piețele financiare s-a consolidat după atacul iranian asupra bazelor militare care adăposteau soldații americani din Iraq.

Prețul aurului creștea cu 1,31% în dimineața de miercuri, până la 1.594 dolari / uncie (o uncie de aur are peste 31,10 grame), consolidându-și suportul pentru un atac mai consistent aupra pragului de 1.600 dolari.

Banii au plecat deocamdată de pe bursele asiatice, care au pierdut între 1,57% la Tokio şi 1% la Hong Kong, dar sunt pe cale să se refugieze şi de pe bursele europene, unde cotaţiile futures indică potenţiale pierderi între 0,45% la Londra şi 0,91% la Frankfurt, şi de 0,77% pentru indicele paneuropean Euro Stoxx 50.


De asemeni, valutele de refugiu precum francul elveţian şi yenul japoney s-au întărit datorită cereri mai mari.

„Nu sunt mulţi investitori care pot anticipa mișcările politice globale, mai ales când e vorba de Trump,… ci sunt mai degrabă înclinaţi să coteze pe măsură ce evenimentele se succed”, spune un analist citat de Reuters.

Scumpirea petrolului

De asemeni, preţul petrolului a revenit pe creştere, tipul Brent cotând cu 1,23% mai mult, până la 69,11 dolari / baril, de asemeni consolidându-şi suportul pentru erluarea atacului atacul asupra nivelului de 70 de dolari. După atacul iranian, cotaţia se dusese la 71,75 dolari.

Petrolul tip WTI (West Texas Intermediate) cotează la 63,27 dolari / baril, după ce a corectat de la 65,85 (într-o tonă de petrol în cap circa 7 barili, în funcţie de densitate).


Tendinţa de scumpirea a petrolului este, totuşi, moderată, pentru că facilităţile din Iraq nu au fost afectate de conflictş i nu se întrevăd sincope de satisfacere a cererii, potrivit ministrului Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei.

Totuşi, chiar dacă va putea acoperi eventualele reduceri ale ofertei, OPEC nu are o capacitate nelimitată în acest sens, potrivit oficialului citat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Pieţele pot evalua riscul dar nu şi incertitudinea”, a spus pentru Reuters, directorul unei firme d brokeraj, care a amintit o veche zicală din domeniu.

„Nu cred că a început al treilea război mondial, dar arată a Iraq 2”, spune un alt analist.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: