joi

13 iunie, 2024

2 octombrie, 2014

Banca centrală a Rusiei a anunţat că lucrează la un scenariu de susţinere a economiei în condiţiile în care preţul barilului de petrol ar scădeacu o treime sau chiar mai mult,informează Reuters.

Anunţul indică o creştere a neliniştilor Moscovei, pe fondul scăderii rublei, a efectelor sancţiunilor occidentului, dar şi al scăderii preţului petrolului.

Preţul petrolului Brent a scăzut joi la 93 de dolari, după ce Arabia Saudită a redus preţul pe barilul de petrol vândut în Asia, în dorinţa de a acapara mai mult din piaţă.

Guvernul rus, mai puţin pesimist decât banca centrală


Sancţiunile occidentului au împins economia rusă spre stagnare: FMI a înjumătăţit prognoza de creşere pentru 2015 la 0,5%, în timp ce Banca Mondială estimează că economia rusă va creşte anul viitor doar cu 0,3%.

În aceste condiţii, banca centrală lucrează la “un scenariu de stres”, care are în calcul o scădere a preşului petrolului la 60 de dolari pe baril. Această variantă se adaugă celor existente deja, în care Banca Centraă a analizat efectele asupra economiei la un preţ de peste 100 de dolari pe baril, pentru următorii 3 ani.

Însă acesta a scăzut în ultima lună, iar miercuri a atins un nivel de 94 de dolari pe baril. Anterior, analişti occidentali şi ruşi estimau că dacă preţul petrolului ar scădea sub 80 de dolari, Rusia ar intra în recesiune.

Cel mai pesimist scenariu al băncii centrale ruse imaginează un preţ al petrolului de 86,5 dolari pe baril până în 2017. La un preţ de 100 de dolari, prognozele de creştere a economiei sunt modeste.


Ministrul rus al Finanţelor a spus că scenariul băncii naţionale nu va influenţa proiecţiile ministerului asupra planificării bugetului, care este făcut pentru un preţ al barilului de ţiţei de 80 de dolari.

“Prognoza guvernului diferă de cea a băncii centrale. (…) Cred că un preţ al barilului de 60 de dolari este improbabil”, a spus ministrul, care a avertizat totuşi că unul dintre cele mai mari riscuri pentru economia rusă este scăderea preţului petrolului.

Timothy Ash, strateg Standard Bank din Londra, crede că economia rusă ar avea mari probleme la un preţ de 60 de dolari barilul de petrol. Asta înseamnă “recesiune profundă, mari deficite fiscale şi de cont curent, ieşiri masive de capital şi o mare presiune asupra băncilor”.

Analiştii spun căproiecţiile oficialilor ruşi iau prea puţin în calculriscul unei scăderi semnificative a preţului ţiţeiului.

Dacă preţul barilului ar scădea la 60 de dolari, deficitul bugetar ar fi de 4,5% din PIB, o povară pentru o Rusia cu un acces limitat la pieţele de capital occidentale. La proiecţia de 100 de dolari pe baril, atunci în perioada 2015-2017 este estimat la 0,5 – 0,6% din PIB.

Analiştii cred că banca naţională a Rusiei va avea în vedere măsuri non-standard pentru apărarea monedei.

Ce înseamnă preţul petrolului pentru Rusia

Exporturile de hidrocarburi reprezintă 68% din totalul veniturilor din export ale Rusiei.

Rusia este cel mai mare producător de petrol dn lume, cu 10.730.000 de barili pe zi, adică 12,65% din producţia mondială, şi al doilea exportator, cu 5.010.000 barili pe zi.

Veniturile din exporturile de petrol brut, produse petroliere şi gaze naturale au reprezentat, în 2013, 68% din totalul veniturilor din exporturi, arata US Energy Information Administration.

În 2013, 21% din exporturi au fost de produse petroliere, majoritatea spre Europa şi o parte spre America de Nord. Valoarea acestora s-a ridicat la 109 miliarde de dolari. 174 de miliarde de dolari au fost obţinute din exportul de petrol brut, tot Europei, Turciei şi doar o parte în Asia, reprezentând 33% din exporturile ruse.

Arabia Saudită determină o scădere mai mare a preţului ţiţeiului

Preţul petrolului Brent a continuat să scadă şi a ajuns joi la 93 de dolari, potrivit The Telegraph, cea mai mică cotaţie din iunie 2012 încoace.

FOTO: The Telegraph (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Arabia Saudită apus miercuri joi presiune în piaţă când a anunţat reducerea preţurilor pentru piaţa din Asia. Mişcarea este un indiciu clar că Riadul vrea să îşi crească piaţa, în condiţiile în care este inundată de ţiţei, în condiţiile unei cereri reduse din Europa şi China.

La asta se adaugă şi semnalele FED, care va duce la o întărire a politicii monetare. Iar cum majoritatea mărfurilor au preţurile în dolari, acestea devin mai sumpe pentru cumpărătorii care nu au ca monedă dolarul. Iar efectul este o reducere a cererii.

Membrii OPEC, care controlează o treime din cantitatea de petrol comercializată global, nu s-au pus de acord dacă reduc sau nu producţia, pentru a păstra preţul barilului peste 90 de dolari. Următoarea întâlnire a acestora va avea loc în luna noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: