Șefii de stat din Europa Centrală și de Est se vor reuni la București, în toamna acestui an, în pregătirea summit-ului NATO care va avea loc la Varșovia, în 2016, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul discuțiilor pe care le-a avut cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski.
Președintele Klaus Iohannis și omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, au semnat joi, la Varșovia, o declarație comună privind întărirea Parteneriatului Strategic încheiat între România și Polonia, în urmă cu patru ani, cei doi șefi stat arătând că este nevoie de o colaborare solidă în contextul ”agresiunii rusești împotriva Ucrainei”.
”Constatând că agresiunea rusă împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea au schimbat situaţia de securitate din Europa și ținând cont de responsabilitatea comună a Poloniei şi României privind securitatea, stabilitatea şi prosperitatea în spaţiul lor de apartenenţă geopolitică (…) Polonia şi România vor urmări dezvoltarea parteneriatelor lor strategice cu SUA”, se arată în declarația semnată de cei doi șefi de stat, publicată pe site-ul președinției.
”În domeniul securităţii, cele două ţări vor urmări, printre altele: asigurarea unei prezenţe relevante a forţelor americane pe propriile teritorii, o contribuţie optimă la dezvoltarea proiectului sistemului de apărare antirachetă în Europa, participarea la misiuni şi exerciţii comune, precum şi combaterea terorismului”, se mai spune în document.
În cadrul întrevederii de joi cei doi șefi de stat au convenit organizarea unei întâlniri cu președintele Ucrainei, Petro Porosenko, care ar urma să aibă loc în Capitala Poloniei.
Pe de altă parte, o reuniune a șefilor de stat regionali ar urma să fie organizată la București, în toamna acestui an, pentru armonizarea pozițiilor, în perspectiva Summit-ului NATO care se va desfășura la Varșovia, în 2016.
Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un scenariu negativ în Ucraina
Președintele polonez Bronislaw Komorowski a avertizat că Occidentul trebuie să fie pregătit şi pentru o ”dezvoltare negativă a situaţiei din Ucraina și la nerespectarea Acordului de la Minsk. România și Polonia sunt ”predestinate colaborării” având în vedere situația regională, a mai spus șeful statului polonez, referindu-se atât la Ucraina, cât și la Moldova.
”Am vorbit despre diverse perspective de dezvoltare a colaborării noastre în ceea ce priveşte evenimentele care vor putea avea loc în Ucraina şi important este să spunem că avem aceeaşi convingere că vestul trebuie să fie pregătit şi pentru o dezvoltare negativă a situaţiei. Ce înţelegem prin asta? Posibilitatea de nerespectare a înţelegerilor de la Minsk”, a precizat Komorowski, potrivit Mediafax.
Preşedintele polonez a afirmat că, în baza experienţei foarte bune pe care a avut-o în urma vizitei comune făcute cu Preşedintele Poroşenko în Moldova, a decis să încerce să organizeze în Polonia întâlnirea a trei preşedinţi, Preşedintele României, Preşedintele Ucrainei şi al Poloniei, la care să se discute situaţia din regiune.
Bronislaw Komorowski a declarat că se impune elaborarea unei poziții comune România-Polonia, în chestiunea flancului estic al NATO, adăugând că este nevoie de decizii care să crească sentimentul de securitate în regiune.
”Consider că este o şansă imensă pentru a da un nou conţinut parteneriatului strategic deja existent între România şi Polonia. Eu sunt convins că aceste parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltării situaţiei din regiunea noastră, din această parte a Europei, unde au intervenit modificări negative în ceea ce priveşte mediul de securitate”, a afirmat Bronislaw Komorowski, la finalul întrevederii cu șeful statului român.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a reconfirmat în cadrul discuţiilor cu omologul său polonez întreaga disponibilitate a României de a contribui, alături de Polonia şi alţi parteneri din UE, la avansarea proceselor de reformă din Ucraina.
”O parte importantă a discuţiei cu preşedintele polonez Bronisław Komorowski s-a referit la evoluţiile îngrijorătoare din vecinătatea noastră estică. (…) Am reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi intregritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a transmis președintele, potrivit sursei citate.
Republica Moldova rămâne o prioritate
Klaus Iohannis a condamnat ”deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din sud-estul Ucrainei, exprimând în acelaşi timp speranţa în implementarea pachetului de măsuri convenit la Minsk, pe 12 februarie”.
Președintele român a mai spus că declaraţia comună adoptată cu preşedintele Bronisław Komorowski urmăreşte nu numai întărirea relaţiei bilaterale pe palierul de securitate, cu Polonia, ci şi dezvoltarea corelată a Parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii şi solidaritatea politică în cadrul NATO.
Una dintre preocupările exprimate de partea română a fost legată și de susținerea integrării europene a Republicii Moldova.
”Pentru România, susţinerea parcursului european al Republicii Moldova rămâne o prioritate majoră, suntem decişi să îi acordăm un sprijin cât mai consistent în acest sens. Am fost amândoi de acord că trebuie transmis constant un mesaj ferm de susţinere a drumului proeuropean al tuturor ţărilor membre ale Parteneriatului estic”. a declarat Klaus Iohannis, în declaraţia de presă comună susţinută cu omologul său polonez, Bronisław Komorowski.
Problemele legate de evoluția din regiune vor fi abordate și la întâlnirea liderilor regionali programată să aibă loc la București, în toamna acestui an. Președintele României a precizat că data la care va fi organizată reuniunea urmează să fie stabilită după consultări cu ceilalţi şefi de state.
Preşedintele Klaus Iohannis se află, joi și vineri, la Varşovia, unde efectuează o vizită oficială, la invitaţia preşedintelui Republicii Polone, Bronisław Komorowski.
Șeful statului se va întâlni vineri cu premierul polonez Ewa Kopacz.