Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat o investigație fără precedent pentru a stabili dacă predecesorul său, José Manuel Barroso, a încălcat regulile UE atunci când a acceptat postul de la Goldman Sachs.
Vineri, Juncker i-a trimis Ombudsamnului UE o scrisoare în care anunță că-i va cere fostului președinte al executivului Uniunii să explice care este rolul său la banca americană de investiții Goldman Sachs și cum intenționează să ajute această instituție financiară (cum declara Barroso când a confirmat ocuparea postului de președinte non-executiv al subsidiarei din Londra.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, Jean-Claude Juncker i-ar fi cerut deja clarificări predecesorului său.
Cazul a fost înaintat unui panel de experți independenți (Comisia de Etică Ad Hoc) care va analiza eventuala încălcare a codului etic al UE. Din acest grup face parte un fost judecător olandez, un fost vicepreședinte german al Parlamentului European și un fost oficial de vârf al Comisiei (austriac).
Potrivit regulilor europene, oficialii Comisiei au datoria “să se comporte cu integritate și discreție” după părăsirea funcției. În scrisoarea sa către Ombudsmanul UE, Emily O’Reilly, acest princiu “nu are limită în timp și se aplică în toate cazurile”, scrie The Guardian.
Dacă nu respectă normele de integritate, foștii oficiali CE își pot pot pierde pensia, așa cum au cerut deja mai mulți angajați UE în cazul lui Manuel Barroso.
Fost student maoist devenit premier de centru-dreapta al Portugaliei și apoi președinte al Comisiei Europene (timp de două mandate, între 2004 și 2014), Barroso a acceptat în iulie postul de consilier pe probleme de Brexit pentru Goldman Sachs.
Jose Manuel Barroso, care a fost președintele al Comisiei Europene timp de un deceniu (două mandate), a declarat public în momentul angajării la Goldman Sachs că va face tot ce îi stă în putere pentru a combate efectele negative ale deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană:
“Cunosc, desigur, foarte bine Uniunea Europeană și cunosc destul de bine și mediul din Marea Britanie. Dacă sfatul meu poate fi de folos în aceste circumstanțe, sunt gata să contribui”, a afirmat acesta, citat de FT.
Banca a fost implicată și în criza datoriilor Greciei, iar decizia lui Barroso de a accepta postul a stârnit furia unor funcționari UE.
O petiție inițiată de acești angajați, care cer anchetarea lui Barroso și retragerea pensiei acestuia, a strâns aproape 140.000 de semnături.
Carl Dolan, director al biroului european al Transparency International, consideră decizia lui Juncker de a convoca comitetul etic drept “o mică victorie” acetățenilor europeni, inclusiv funcionari UE, care au semnat petiția.
“Este imperativ necesar ca minutele, recomandările și argumentele din spatele lor să fie publicate cât mai curând posibil”, a spus Dolan, referitor la investigația celor trei experți independenți.
Cererea lui Jean-Claude Juncker de anchetare a cazului Barroso vine cu numai câteva zile înainte ca președintele Comisiei să susțină discursul anual ”Starea Uniunii Europene”.