Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, modificările la Legea referendumului, pentru a corecta unele prevederi legate de plebiscitul pentru revizuirea Constituţiei.
Legea de modificare a reglementării privind referendumul a fost analizată de CCR, care a identificat mai multe neconstituționalități:
- paralelism legislativ în textul adoptat iniţial
- încălcarea rolului Curţii Constituţionale prin introducerea unui termen de două zile în care Parlamentul putea transmite instanţei constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei
- şi faptul că data unui referendum de revizuire a Constituţiei trebuie stabilită prin lege, de către Parlament.
Cererea de reexaminare a președintelui menționează mai multe neclarități și formulări confuze, printre care și teza finală a art. 6 alin. (3), care prevede că iniţiativa de revizuire se consideră nefinalizată dacă „depăşeşte” limitele revizuirii.
„Întrucât modificarea Constituţiei este un subiect extrem de important pentru buna funcţionare a statului şi cu implicaţii majore la nivelul societăţii, considerăm că normele care stabilesc aspecte procedurale cu privire la revizuirea Constituţiei trebuie să fie foarte clare, extrem de precise, pentru a nu lăsa loc unor interpretări contradictorii.
În acest sens, utilizarea sintagmei «depăşeşte» prin raportare la limitele revizuirii este confuză, întrucât «a depăşi» nu presupune în mod necesar şi «a încălca» limitele revizuirii ori a contraveni acestora. Raportul de constituţionalitate nu presupune perfecta concordanţă ori conformitate a legilor cu Constituţia, ci poate fi considerat îndeplinit şi în caz de absenţă a contrarietăţii ori a contradicţiilor flagrante, ipoteze care nu sunt ideatic incluse în noţiunea de «depăşire» a limitelor revizuirii Constituţiei”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis.