duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iulie, 2012

Preşedintele german Joachim Gauck a îndemnat-o, duminică, pe cancelarul Angela Merkel să depună eforturi pentru a le explica mai bine germanilor salvarea euro şi consecinţele acesteia pentru ei.

”Ea are acum obligaţia să descrie în mod foarte detaliat ce înseamnă acest lucru şi din punct de vedere fiscal”, a declarat şeful statului într-un interviu pentru postul public german ZDF. O asemenea explicație „nu este misiunea mea, eu nu sunt guvernul de rezervă”, a adăugat el. Atribuţiile preşedintelui german sunt esenţial onorifice, dar Constituţia îi conferă un rol de autoritate morală şi de protector al poporului, relatează Mediafax.

O asemenea intervenţie din partea unui şef de stat german este rară, în cadrul unui dosar de actualitate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit lui Gauck, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului în fosta Republică Democrată Germană (RDG), uneori oficialii politici nu comunică în mod suficient. „Uneori este obositor să explici care este miza. Iar alteori există o lipsă de energie în a spune deschis populaţiei ceea ce se petrece în mod real. În aceste cazuri pot să ajut eu”, a subliniat preşedintele german.

Presedintele  şi-a exprimat totodată respectul faţă de Merkel şi de munca ei. „Eu nu aş fi capabil să fac ceea ce face ea şi ceea ce realizează în prezent”, a spus preşedintele. Gauck a acceptat recent, la solicitarea Curţii Constituţionale, să amâne să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Salvare (MES) şi Pactul bugetar, pentru a permite ca eventuale recursuri împotriva acestor texte să fie examinate de înalta jurisdicţie.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: