Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află sâmbătă la Beirut, înaintea organizării unei conferințe a donatorilor care urmărește strângerea de fonduri care să fie folosite în beneficiul capitalei Libanului.
Echipele de salvare au căutat și vineri printre dărâmături supraviețuitori ai exploziei de marți, iar autoritățile au anunțat sâmbătă reținerea altor 5 persoane în acest dosar.
Lideri mondiali s-au alăturat populației locale care cere pedepsirea celor vinovați de dezastru. În timpul vizitei de joi, președintele Emmanuel Macron a insistat asupta nevoii de a institui o comisie de anchetă internațională, independentă, care să lămurească cauzele dezastrului.
Autoritățile libaneze au anunțat însă chiar marți că au deschis o anchetă, iar până vineri erau deja reținute 21 de persoane, vameși și oficiali ai portului Beirut, inclusiv directorul general Hassan Koraytem.
Zeci de alți suspecți sunt anchetați de instanța militară, care s-a concentrat în special pe autoritâțile portuare și vamale, dar și pe autoritățile guvernamentale care au ignorat avertismente repetate privind pericolul pe care îl reprezintă îngrășămintele depozitate în port.
Oficialii nu au deocamdată o explicație clară a situației care a condus la explozia celor 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitate în port- unii cred că dezastrul s-ar fi produs din cauza lucrărilor de reparații care se efectuau la clădirea depozitului, alții cred că totul ar fi pornit de la incendiul artificiilor depozitate în apropierea îngrășămintelor.
Deocamdată, mersul anchetei nu pare să mulțumească locuitorii din Beirut. Groaza provocată de explozia de marți, care a ucis 154 de persoane și a devastat bună parte din capitala Libanului, s-a transformat rapid în furie împotriva autorităților de stat, miercuri fiind marcate primele incidente între demonstranți și forțele de ordine.
În apropierea zonei în care s-a produs explozia, echipe de salvare din Italia, Germania, Franța continuă să caute supraviețuitori sau corpuri neînsuflețite, iar ajutoarele încep să vină din toate părțile.
Organizațiile internaționale pregătesc pachete cu hrană pentru sinistrați, în condițiile în care ONU a anunțat că explozia de marți a lăsat fără adăpost 300.000 de oamni.
Aproape jumătate din capitala Beirut este afectată de explozie, pagubele fiind estimate la peste 2,5 miliarde dolari.
”Profund șocați și îndurerați, suntem alături de toți cei care suferă și cărora le vom oferi ajutor”, a scris pe Twitter Charles Michel, anunțând că se va întâlni sâmbătă, la Beirut, cu președintele țării, Michel Aoun, cu președintele Parlamentului libian, Nabih Berri, și cu premierul Hassan Diab.
Imediat după încheierea vizitei, Charles Michel, transmite Euractiv, va lua parte la videoconferința organizată, sâmbătă după-amiaza, de președintele Franței, Emmanuel Macron, care s-a implicat personal în operațiunile de ajutorare a Libanului. Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au scris joi oficialilor din cele 27 state membre ale Uniunii, cerându-le să se implice în ajutprarea Libanului.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de urgență pentru Liban, 33 milioane euro, inclusiv ajutoare constând în materiale medicale, și a coordonat trimiterea unui grup de 300 de experți salvatori la Beirut.