UPDATE: Mircea Cosma, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, a fost dus, marţi seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, după ce s-a simţit rău.
Preşedintele CJ Prahova va fi păzit de poliţişti pe toată perioada cât va rămâne în spital, în condiţiile în care se află în custodia Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) şi ar fi trebuit introdus în arestul din oraşul Câmpina.
Conform unor surse, primul medic care l-a văzut pe Mircea Cosma ar fi declarat că pacientul nu necesită internare şi a refuzat să-şi asume această măsură, potrivit corespondentului MEDIAFAX.
UPDATE: DNA a declanșat procedura prin care cere Parlamentului încuviințarea arestării preventive a deputatului Vlad Cosma.
Conform procedurii, Ministerul Justiției este cel care intermediază cererea procurorilor către Parlament. Mai precis, ministrul Robert Cazanciuc, proaspăt membru al organizației PSD de Prahova, va solicita Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a celui care este fiul șefului său pe linie de partid, Mircea Cosma.
Robert Cazanciuc s-a înscris în PSD luni, 10 februarie, devenind membru al organizaţiei judeţene Prahova, al cărei preşedinte este Mircea Cosma. De asemenea, fratele ministrului, Paul Costin Cazanciuc (PSD), este primarul comunei Râfov, din Colegiul Uninominal 8 Prahova, colegiul unde a fost ales deputat Vlad Cosma.
”Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Astfel, din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate.
Modul și circumstanțele în care inculpatul ar săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat.
Funcțiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite.
În raport cu art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 23 din Constituție, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal.
Analiza acestei condiții în raport cu natura faptelor reținute în sarcina sa, persoana și conduita inculpatului, reacția opiniei publice și rezonanța faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate”, se spune într-un comunicat al DNA.
DNA Ploiești a pus în mişcare acțiunea penală față de inculpatul Vlad Cosma (deputat și vicepreședinte PSD), pentru acuzația de trafic de influență, și au început urmărirea penală împotriva tatălui acestuia, Mircea Cosma (foto) – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova și al organizației PSD Prahova, tot pentru trei acte de trafic de influență.
Mircea Cosma a fost și reținut de către procurorii DNA în acest dosar în care valoarea mitei este de aproximativ 1 milion de euro.
El va fi prezentat miercuri, 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece fiul său, Vlad Cosma, inculpat în dosar, este deputat și în cazul acesta dosarul merge la instanța supremă.
Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale ”au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins şi a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale –denunţători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149, 97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăţi comerciale, pe care, în fapt, aceştia le controlau.
Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel încât societățile respective să obțină, de la instituţia publică, lucrări şi servicii curente de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă supraevaluate, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând ,,comisioanele” conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi”, se spune într-un comunicat DNA.
Din organizația județeană Prahova face parte ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, care s-a înscris în PSD luni, 10 februarie, cu numai o zi înainte ca președintele CJ să fie pus sub urmărire penală de către DNA.
Fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma, este deputat la primul mandat, ales în colegiul uninominal 8 Prahova, care include oraşul Mizil, acelaşi colegiu în care în 2008 a fost ales deputat Adrian Năstase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Năstase în timpul mandatului acestuia.
Răzvan Alexe, un apropiat al conducerii PSD Prahova, a fost acuzat de trafic de influenţă și arestat preventiv pentru trafic de influență.
„În perioada 2012 – 2013, Alexe Răzvan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova (Mircea Cosma – n.r.), a pretins şi a primit de la administratorul unei societăţi comerciale – denunţător în cauză – sume de bani totalizând 5.204.005 de lei, disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de către firma denunţătorului către S.C. Marconstruct Company S.R.L. şi neexecutate în realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denunţătorului”, preciza un comunicat al DNA.
De asemenea, Răzvan Alexe este inculpat, alături de fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi de alte persoane, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, prin achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii făcute prin aproximativ 60 de societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip „fantomă”. În acelaşi dosar sunt urmărite penale şi firmele Marconstruct şi Star T&D, alături de alte peste o sută de companii, între care Parcul Industrial Ploieşti, deţinut de Consiliul Judeţean Prahova, Roşia Montană Gold Corporation şi Tehnologica Radion.