luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iunie, 2013

Președintele Traian Băsescu a declarat că îl va întreba pe directorul CIA, John Brennan (foto), care va efectua marţi o vizită la Bucureşti, dacă serviciile special americane monitorizează și corespondența unor cetățeni români.

Șeful statului a făcut această afirmație pe fondul recentului scandal internațional iscat în jurul proiectului PRISM, de monitorizare antiteroristă a comnicațiilor, derulat de SUA.

”Categoric că îl voi întreba, dar ştiu răspunsul de pe acum”, a spus Băsescu, într-un interviu difuzat duminică de PRO TV.


El s-a arătat în favoarea monitorizării corespendenței unor persoane private, la nivel mondial, pentru contracararea riscurilor teroriste.

”Nu am niciun dubiu că statele trebuie să îşi asigure un nivel de capacităţi de a supraveghea siguranţa, care să fie în pas cu cei care atentează la siguranţa cetăţenilor din statele democratice. Dacă Al-Qaeda transmite pe e-mail mesajul pentru oamenii lui din Statele Unite, serviciile de informaţii americane ce să facă? Să spună <<nu ne băgăm, este secretul corespondenţei>>, iar Al-Qaeda din Afganistan sau din Pakistan sau de oriunde transmite instrucţiuni:<<puneţi bombe pe JFK>>?”, a spus Traian Băsescu.

El a susținut că ”de regulă, într-un asemenea mediu trebuie să ştii că nu mai discuţi de confidenţialitate absolută”.

”Deci, ţipăm de structurile de securitate că ar avea acces la corespondenţă, dar nu ne deranjează furnizorul de servicii, care are calculatoarele principale, care distribuie şi care oricând poate să privească în corespondenţa noastră”, a mai afirmat el.


În context, șeful statului a susținut că Serviciul Român de Informații deține capabilități de monitroizare a corespendenței, însă le utilizează numai în baza unui mandat al justiției.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: