miercuri

24 aprilie, 2024

16 iunie, 2013

Președintele Traian Băsescu a susținut că premierul Victor Ponta i-a dat asigurări că va rezolva presupusa problemă din Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție legată de prezența ministrului liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, în Guvern.

Într-un interviu difuzat duminică de PRO TV, șeful statului a precizat, însă, că o decizie a prim-ministrului în acest sens este limitată de riscul declanșării unei crize politice, ca urmare a sensibilităților PNL, care insistă ca Relu Fenechiu să rămână ministru.

„Acum hai să fim cinstiţi: eu nu sunt aici apărătorul lui Victor Ponta, dar este clar că există nişte sensibilităţi politice. Se pare că liberalii ţin foarte mult la prezenţa domnului Fenechiu în Guvern. În condiţiile astea, premierul trebuie să rezolve şi problema legată de MCV şi trebuie să aibă grijă să nu creeze un moment de instabilitate politică care ne-ar costa infinit mai mult. Pot să îl înţeleg, dar m-a asigurat că va fi rezolvat acest lucru”, a afirmat Traian Băsescu.


Președintele a susținut că a discutat cu premierul ultima oară în urmă cu trei săptămâni în privința ministrului Fenechiu, iar răspunsul lui Victor Ponta a fost pozitiv privind rezolvarea problemei invocate de Comisia Europeană în MCV, legate de prezența unor miniștri cu dosare penale în Cabinet.

”Cred că şi acum vreo trei săptămâni am reluat discuţia pe MCV şi răspunsul a fost pozitiv”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, el a apreciat ca fiind bună comunicarea cu premierul Ponta.

„Da, am şi o relaţie de comunicare foarte bună. Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise pe problemele pe care doreşte să le discutăm. Vorbim destul de des, cel puţin de două – trei ori pe săptămână, ne întâlnim o dată la o săptămână, la două săptămâni”, a spus liderul de la Cotroceni.


În context, el susținut că pactulș de cooperare dintre președinte și premier nu constituie un motiv de rupere a USL.

”Eu nu văd niciun motiv pentru care să nu reziste. Cu ce încurcă acest pact, pentru că el se referă doar la relaţia preşedinte-premier?! Eu nu am un pact de coabitare cu USL, nu am un pact de coabitare cu Parlamentul, dar cele două ramuri ale Executivului, preşedinte şi Guvern, trebuie să coopereze, pentru că altfel aruncăm ţara în aer”, a mai spus Traian Băsescu.

Alte declarații ale președintelui:

  • Acordul cu FMI. „Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord”.
  • Viitorul acord cu FMI. „Nu austeritate, că România nu mai este în perioadă de austeritate. Faptul că Guvernul nu creşte salariile şi pensiile, nu înseamnă că România este în austeritate. Dar eu aş spune că România a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor. (…) Ceea ce cred că se va întâmpla este faptul că în România nu va creşte şomajul, ceea ce este un prim pas bun. Al doilea, este absorbţia fondurilor europene care ar da plus de forţă de muncă”.
  • Despre poziția PNL față de un nou acord cu FMI. ”Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Tăriceanu împotriva punctului meu de vedere şi au dus ţara în colaps. Asta au făcut liderii PNL. Deci, din acest punct de vedere, ar fi bine să fie rezervaţi, pentru că nu s-a ocupat nimeni, să le pună în faţă dezastrul economic pe care l-au făcut în 2007-2008. Să fii ţară cu investiţii străine directe de 9 miliarde de euro, să ai creştere economic de 7%, să ai deficit de 5,8%, care pe urmă l-am plătit scump, e un argument pentru care liderii PNL ar fi bine să nu se bage măcar”.
  • Regionalizare. ”Domnul Dragnea vrea să numească guvernatori. Le recomand să nu o facă înainte de a face câteva lucruri – şi au pierdut deja timpul – trebuia să ia în analiză comunele şi să vadă care sunt viabile financiar şi care nu. Avem nevoie de consolidare a comunelor, avem 3.200 de comune. Voiam să văd că încep să construiască infrastructura de comunicaţii pentru că la centrul regiunii va trebui să fie băgate în calculatoare toate arhivele judeţelor în aşa fel încât de la comună să acceseze baza de date şi să îi dea omului actul de care are nevoie. (…) Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali statul se transformă în stat federal. Deci mare grijă, dragi politicieni, că România este stat unitar. Atenţie cu regionalizarea, România este stat unitar”.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: