vineri

29 martie, 2024

15 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretele de numire în funcțiile de conducere a Parchetului ale tuturor celor 6 procurori propuși de Victor Ponta în fosta sa calitate de ministru interimar al Justiției. Șeful statului a precizat că a cerut noului procuror general al României, Tiberiu Nițu, să clarifice cine a luat decizia politică de a scoate Armata cu muniție de război îâmpotriva revolușionarilor, în 1989.

Băsescu a precizat că le-a cerut șelor 6 ”să facă echipă” și ”să ridice nivelul calitativ şi cantitativ al luptei anticorupţie, mai ales al corupţiei la nivel înalt”.

Noii șefi ai Parchetului sunt:

  • Tiberiu Mihail Niţu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Dimitrie Bogdan Licu – prim-adjunct al procurorului general.
  • Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general.
  • Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)
  • Alina Mihaela – şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT).
  • Elena Georgiana Hosu – adjunct al procurorului şef al DIICOT.

În privința noului procuror general, Tiberiu Nițu, care a fost militar în termen în timpul Revoluției din 1989, președintele a precizat că i-a cerut acestuia și echipei sale de la Parchetul General să clarifice, până anul viitor, cine a luat decizia politicî de a scoate Armata pe străzi, cu muniție de război, împotriva manifestanților.


”Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială, dincolo de aceea de a face echipă cu cei doi adjuncţi pe care îi are, cu procurorul Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, am avut o solicitare specială, care este o restanţă din vremea doamnei Kovesi. Clarificarea măcar a două aspecte din Revoluţie: Cine a luat decizia politică? Decizia militară ştim cine a luat-o, ministrul Apărării din acea vreme. Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata în faţa poporului, dar mai ales armata cu muniţie de război”, a spus Traian Băsescu.

„Este un răspuns pe care domnul procuror general Niţu trebuie să ni-l dea până anul viitor”, a adăugat președintele.

De asemenea, șeful statului a cerut să se clarifice ”care este cadrul în care s-a luat decizia politică să fie înarmate Gărzile Patriotice cu muniţie şi armament de război”.

”Sunt două decizii esenţiale care au generat victime, peste o mie de victime. Este adevărat că la Timişoara s-au clarificat în instanţă, dar pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti şi în alte părţi, nu se ştie mare lucru. Pentru ambele aspecte, domnul Niţu are obligaţia să ne dea răspuns clarificator în timp rezonabil”, a afirmat Traian Băsescu.

Cum explică președintele decizia de numire a lui Tiberiu Nițu, după ce l-a respins anul trecut


Preşedintele a explicat că l-a numit pe Tiberiu Niţu procuror-general, după ce în toamna lui 2012 l-a respins, pentru că ”pur și simplu a fost o soluție la care s-a ajuns”.

” Discutând cu domnul Niţu, m-am convins că poate face faţă funcţiei şi că justiţia nu se va prăbuşi şi nici nu va fi pusă sub control politic. De altfel, toate cele şase nominalizări sunt în această direcţie. Vreau să înţelegeţi foarte clar un lucru: desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat, cum i-au spus mulţi. Pur şi simplu a fost o soluţie la care am ajuns”, a afirmat șeful statului.

De asemenea, Băsescu a arătat că Nițu a primit un singur aviz negativ de la CSM, în toamna lui 2012, din postura de candidat la funcția de procuror-general, dar și două avize pozitive, cel din mai 2013, tot pentru funcția de procuror general, precum și cel primit ca procuror general adjunct.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: