joi

25 aprilie, 2024

15 mai, 2016

dragos dorosLegea insolvenței ar putea fi modificată pentru a împiedica abuzurile, în condițiile în care numeroase firme aleg această procedură pentru a scăpa de datorii, a declarat președintele ANAF, Dragoș Doroș, într-un interviu acordat Digi24.

El a anunțat că luni apare ultima listă a datornicilor la stat, cea a persoanelor fizice cu datorii mai mari de 1.500 de lei  bugetul statului sau la alte bugete publice.

În total, sunt între 180.000 şi 200.000 de persoane fizice.


Publicarea listei a fost amânată pentru că în săptămâna 25 – 29 aprilie a crescut foarte mult numărul contribuabililor care au decis să îşi stingă datoriile sau să îşi clarifice situaţia fiscală.

ANAF a publicat, pe 3 mai, listele cu firmele mijlocii şi mari cu datorii la stat – pe liste sunt 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei şi alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie să plătească Fiscului 3,8 miliarde lei.

La 11 mai, ANAF a publicat lista cu 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, valoarea datoriilor neplătite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% sunt considerate nerecuperabile de către Fisc.

Legea insolvenței este foarte generoasă, ar trebui modificată

Dragoș Doroș s-a referit și la cazul Hexi Pharma, societatea din centrul scandalului dezifectanților diluați folosiți în spitale.


Firma și-a cerut insolvența săptămâna trecută fiindcă are datorii de milioane de euro către două offshore-uri din Cipru de la care Hexi a cumpărat materia primă pentru biocide. Cele două offshore-uri aparțin însă tot lui Dan Condrea, iar substanțele au fost cumpărate la suprapreț.

Președintele ANAF a explicat că Hexi Pharma şi-a cerut insolvenţa pentru că aceasta reprezintă „o umbrelă foarte bună”.

Întrucât că multe firme îşi cer insolvenţa tocmai pentru a evita plata datoriilor, iar Fiscul pierde sume foarte mari în acetse cazuri, ANAF va cere modificarea legii insolvenţei, pentru a limita posibilitatea abuzurilor în cazul plăţii taxelor, a anunțat Dragoș Doroș, la Digi24.

ANAF a demarat o anchetă privind compania Hexi Pharma, însă numai din punct de vedere al taxelor, ancheta principală fiind de competenţa altor instituţii.

„Hexi Pharma este un contribuabil pe care îl avem în evidenţă. Această firmă este în atenţia opiniei publica pentru că nu şi-a desfăşurat activitatea de bază. E posibil ca ei să fie în regulă din punctul de vedere al taxelor”, a explicat Dragoș Doroş.

În legătură cu exportul profitului pe firma din Cipru, de care este bănuit patronul Hexi Pharma, Alexandru Dan Condrea, şeful Fiscului a declarat că ANAF poate repatria sumele prin nerecunoaşterea sumelor trecute în facturi.

Astfel, dacă preţul de achiziţie în Cipru este 1 leu, iar preţul de vânzare din Cipru în România este 10 lei, ANAF va analiza documentele şi va recunoaşte preţul de vânzare în România la nivelul preţului din Cipru, de 1 leu, majorând automat nivelul taxelor care trebuie plătite la bugetul din România, a mai explicat șeful Fiscului.

Despre recuperarea prejudiciului din Dosarul ICA

„Am preluat clădirile şi urmează procesul de valorificare a lor”, a declarat Dragoş Doroş, în interviul acordat Digi24.

„A durat mai mult decât poate era necesar (…) De ce sau cum s-a întâmplat lucrul acesta nu ştiu (…) Suntem în faza în care imobilele care erau puse ca garanţii, pe care le-am identificat şi care au fost în dosarele respective sunt în posesia noastră. Facem valorificarea şi vom vedea cât recuperăm”, a mai spus el.

Șeful ANAF a evitat să spună dacă sediul Antenelor va fi vândut sau închiriat:

„Nu ştiu să vă zic foarte multe tehnicalităţi, dar în acest moment, procedura spune că noi le-am preluat, am instituit pază acolo, începem evaluările şi vom vedea cum decurge valorificarea”, a spus el.

La insistențele jurnaliștilor care l-au intervievat, el a explicat:

„Știţi cum e? ANAF nu este agenţie imobiliară, nu e administrator de imobile, noi nu închiriem, nu facem lucruri de genul ăsta. Noi valorificăm. Valorificarea se poate face pe piaţă sau într-un eventual schimb, când o instituţie a statului doreşte lucrul acesta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: