marți

23 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2020

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop (foto), anunță că se va retrage de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor (CNATDCU). Anunţul vine după ce instituţia pe care o conduce a dat un verdict de neplagiat în cazul doctoratului fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Lucru foarte important: Aurel Pop a declarat că nu ştie cine anume a semnat, în locul său, decizia de neplagiat.

„Cred că un alt membru al Academiei, care are mai puţine de dus pe umerii săi, ar trebui să chivernisească această instituţie cheie pentru învăţământul din România”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru Adevărul.

Declaraţia vine după ce, luni, președintele Academiei afirma în Newsweeknu recunoaşte semnătura de pe documentul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a dat verdict de neplagiat fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache.


La sfârşitul lui decembrie 2019, CNATDCU a decis că Florin Iordache nu a plagiat şi documentul care validează decizia poartă, conform legii, numele preşedintelui CNATDCU, Ioan-Aurel Pop. CNATDCU a anunțat în septembrie 2018 că verifică teza de doctorat a fostului ministru al Justiției Florin Iordache, în baza unei sesizări depuse de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

(Citiți și: ”Suspiciuni de plagiat masiv – CNATDCU verifică teza de doctorat a lui Florin Iordache”)

În declarația oferită Newsweek, Ioan-Aurel Pop preciza că, în opinia sa, în cazul fostului ministru Florin Iordache este vorba de un plagiat evident.

Doctorat „marca Florin Iordache”

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a obţinut titilul de doctor cu lucrarea „Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova în 2007. În acel an, Florin Iordache era deputat la Bucureşti.

Potrivit Newsweek România, liderul PSD a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Iordache nu precizează sursa şi nu foloseşte niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuşi, iar 10% sunt comunicate de presă şi rapoarte. De asemenea, Florin Iordache a copiat din alte zece surse în lucrarea sa de doctorat, în afara pasajelor consistente pe care le-a plagiat dintr-un interviu pe care fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, l-a acordat în 2007. Florin Iordache şi-a însuşit pasaje întregi din comunicate de presă, din programul de aderare la Uniunea Europeană, dar şi din ziarele româneşti.


Fostul ministrul Justiţiei preia, din aceste surse, paragrafe care depăşesc uneori întinderea unei pagini. Florin Iordache nu mai făcuse anterior nici un fel de curs în domeniul relaţiilor economice internaţionale.

Doctoratul a fost obţinut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internaţională Moldova (instituţie privată), deşi pe atunci politicianul era deputat la Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: