cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Președința Curții Supreme îi acuză pe parlamentari că au încurajat un curent social negativ împotriva magistraților

29 ianuarie, 2020

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a trimis o scrisoare deschisă adresată societății și presei, în care se arată revoltată de decizia Parlamentului de a elimina pensiile speciale ale magistraților, decizie pe care o califică drept „tristă și stupefiantă”.

De asemenea, ea acuză că legislativul a încălcat prin acest demers principiul cooperării loiale între autoritățile statului și a încurajat un curent social negativ împotriva magistraților, la nivelul opiniei publice.

Paragrafe din scrisoarea președintei ICCJ:

  • Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public – magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc. – şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale (…) Stupefiantă – nu prin rezultatul final, care era previzibil din declaraţiile publice, ci prin modalitatea concretă în care a fost luată, cu ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autorităţile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar – de instituţiile reprezentative, de asociaţiile profesionale, de adunările generale -, dar, mai ales, prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice în special împotriva magistraţilor, deşi rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ tocmai asupra serviciului public al justiţiei, la care apelează anual milioane de cetăţeni.
  • Nu trăim închiși în sediul Înaltei Curți de Casație de Justiție, facem parte din societate și cunoaștem că opinia majoritară a cetățenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o țară democratică că societatea greșește sau că opinia poporului român poate fi ignorată. Pot spune însă cu toată responsabilitatea că ea este bazată în mare parte pe împrejurarea că de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenușăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului”.
  • Pensiile magistraților nu sunt ”pensii speciale” și nu sunt nici ”pensii nesimțite”. Excesele trebuie sancționate și corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanție a independenței, sunt un element care le permite să își îndeplinească funcțiunea socială.

Corina Corbu prezintă câteva statistici preluate din presă, potrivit cărora numărul pensiilor de serviciu ale magistraților aflate în plată sunt de aproximativ 4.000, cele ale grefierilor – 1.800, iar numărul pensiilor speciale care vor rămâne în plată și în condițiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate de Parlament sunt de aproximativ 170.000 (militarii, polițiștii și angajații serviciilor secrete).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Magistratii sa nu planga. Au venituri de 15-20.000 lei, deci vor avea o pensie super decenta, fie ea si ca cea a”muritorilor de rand”.
    „Garantare a independentei” – DNA sa vina sa va ia … si aici citez un slogan daca nu sunteti independenti. Nu va comvine, la strung cu voi sau soferi de tir.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Magistratii sa nu planga. Au venituri de 15-20.000 lei, deci vor avea o pensie super decenta, fie ea si ca cea a”muritorilor de rand”.
    „Garantare a independentei” – DNA sa vina sa va ia … si aici citez un slogan daca nu sunteti independenti. Nu va comvine, la strung cu voi sau soferi de tir.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: