luni

15 aprilie, 2024

4 mai, 2018

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi decernat anul acesta, au decis membrii Academiei Suedeze, în urma scandalului de hărțuire sexuală care zguduie instituția.

Potrivit BBC, premiul pentru literatură pe anul 2018 va fi acordat anul viitor, odată cu cel pentru 2019.

Nu este prima dată când se întâmplă o astfel de amânare – scriitorul american Eugene O’Neill a câștigat Nobelul în 1936, dar l-a primit la ceremonia din 1937.


Este cea mai mare criză din istoria Premiului Nobel, instituit în 1901.

Scandalul a izbucnit anul trecut, când cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care acuză că au fost hărţuite sexual de Jean-Claude Arnault, căsătorit cu academiciana Katarina Fristenson.

Şapte din cei 18 membrii ai Academiei Suedeze şi-au anunţat demisia până în prezent, iar secretarul permanent, Sara Danius, a anunţat că abandonează (statutul nu permite demisia membrilor aleşi pe viaţă, ci doar părăsirea fotoliilor).

Statutul prevede prezenţa în Academie a 12 aleşi, iar în acest moment, după demisii, nu mai există decât 11.


Cel care are atribuții pentru modificarea regulilor Academiei este regele Carl Gustaf.

Instituţia s-a adresat biroului de avocatură Hammarskiöld & Co pentru a investiga învinuirile de hărţuire sexuală, potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni: „Investigaţia a dezvăluit comportament inacceptabil într-o formă nedorită intim care a avut loc într-adevăr, însă vestea nu a fost transmisă în Academie. Academia nu a ştiut nimic în legătură cu ceea ce ar putea fi descris ca abuz sexual”.

„Reputaţia Premiului Nobel pentru Literatură a avut mult de suferit în urma scandalului din jurul Academiei”, mai informa comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: