joi

28 martie, 2024

5 octombrie, 2016

nobel-chimie-2016Cercetătorii Jean Pierre-Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart şi Bernard L. Feringa au primit miercuri Premiul Nobel pentru Chimie pe 2016, „pentru designul şi sinteza maşinilor moleculare”.

masina-molecularaCei trei au făcut descoperiri revoluționare în domeniul mașinilor moleculare – au creat structuri de mărimi nanometrice care pot fi controlate cu ajutorul cărora energiile chimice pot fi convertite în forțe mecanice, scrie The Guardian.

Sunt molecule cu mișcări controlabile care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie, astfel încât pot fi folosite cu mari beneficii mai ales în IT și sănătate.


Ideea acestor vehicule nanometrice este mai veche, prima dată fiind întâlnită la Richard Feynman, în 1959, care însă nu a întrezărit potențialul revoluționar al acestora. “Care ar fi utilitatea acestor mașini? Cine știe? Desigur, un mic automobil ar putea fi de folos doar acarienilor ca să se plimbe”, spunea acesta.

Spre deosebire de anii trecuți, când cercetătorii de specialitate reproșau că premiul nu ajunge la adevărații chimiști, de data aceasta este vorba despre cercetare fundamentală cu aplicații în domeniul materialelor inteligente sau administrarea medicamentelor (pentru a le face mai eficiente).

Sir Fraser Stoddart s-a născut la Edinburgh și The Guardian precizează că este un an bun pentru Scoția în ceea ce privește premieiile Nobel. Marți,  Michael Kosterlitz and David Thouless, și ei născuți în Scoția, au câștigat Nobelul pentru fizică. Acum, toți trei trăiesc în SUA, unde își desfășoară ori și-au desfășurat cercetările.

Premiul pentru chimie este considerat marele Nobel, fiindcă cel care a înființat această competiție este Alfred Nobel, chimistul care a inventat TNT.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: