10 aprilie, 2012

Premierul Mihai Ungureanu le-a spus membrilor ONG, în discuţia avută marţi la Guvern, că la începutul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare în care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane în România, pentru această procedură fiind nevoie de acordul ambelor părţi.

„În discuţia avută cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, premierul a spus că, pe 4 aprilie, a transmis în mod oficial către Chevron o scrisoare în care solicită conducerii companiei americane acordul pentru desecretizarea contractelor şi că aşteaptă răspunsul lor pentru a putea face publice aceste contracte”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

De altfel, Ungureanu a admis și importanța transparentizării deciziilor de la nivelul administrației publice.


”Punctul cel mai important – sunt un adept fără limite al transparentizării actului public. Cred că banul public, modul în care este angajat, modul în care este cheltuit, trebuie întotdeauna oferit atenţiei publice, ochilor cetăţenilor români, care trebuie să ştie întotdeauna, în orice moment, unde se duc banii pe care îi plătesc pentru a angaja, susţine, eficientiza administraţia de stat şi statul în general”, le-a spus premierul liderilor de ONG-uri invitați la Guvern.

Guvernul a aprobat recent companiei Chevron acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în trei perimetre din Dobrogea.

De asemenea, compania americană deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad, potrivit Mediafax.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat într-o emisiune televizată că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.


El a spus că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislaţiei în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: