cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul Tudose: Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie în cazul bolilor transmisibile

28 iulie, 2017

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile ar trebui să fie obligatorie – a declarat premierul Tudose vineri, într-un interviu pentru Radio România actualități. 

Nevaccinarea împotriva acestor boli pune în pericol nu doar viața celor care refuză imunizarea, ci și viața altor persoane nevinovate – este argumentul premierului. 


Proiectul de lege aflat în primă lectură în ședința de joi a Guvernului nu prevede obligativitatea vaccinării, ci doar posibilitatea acuzării penale a părinților de rele tratamente aplicate minorului în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Nu se precizează în ce condiții, însă.

De asemenea, poiectul spune că nu pot fi înscriși la școală copii nevaccinați și că școlile sunt obligate să le interzică elevilor neimunizați participarea la ore în timpul unor epidemii de boli transmisibile, așa cum este acum cazul rujeolei.

Premierul recunoaște: Principala cauză a epidemiei – lipsa vaccinurilor, nu refuzul părinților de a-și imuniza copilul

„Nu rezolvă toate problemele (proiectul de lege – n. red.). Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri.


Apoi am constatat că și atunci când sunt n-au ajuns toate în timp util în toată țara. Apoi, după ce au ajuns în toată țara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie și copiii vaccinați și, în ultimă speță, au fost acei părinți iresponsabili — și îmi asum cuvântul — care invocând diverse pretexte sau diverse convingeri au considerat — copiii lor nu trebuie vaccinați”, a spus  premierul în interviul acordat România Actualități.

Potrivit premierului, o lege a vaccinării „poate începe cu a asigura stocurile necesare”.

„Mi-am asumat și ca proiect al Guvernului, dar și ca proiect personal revigorarea și reinventarea (…) Institutului Cantacuzino, să producem și noi vaccinurile noastre, apoi ele să fie distribuite, iar medicii să-și facă efectiv treaba. Nu se poate să avem județe cu un procent de sub 50% din copii vaccinați. Este absolut incredibil”, a mai spus prmeierul Tudose.

El a evitat să spună clar când ar putea intra în funcțiune viitorea lege a vaccinării: „Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine”.

Mihai Tudose sugerează din nou că ministrul Bodog riscă demiterea

„Am așteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut (…) Vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcționează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanț în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu așa ceva”, a mai afirmat Mihai Tudose.

Până acum, în cadrul măsurilor luate de ministrul Sănătății pentru stoparea epidemiei de rujeolă, au fost demiși șefii direcțiilor județene de sănătate publică din Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, întrucât nu au reușit să ajungă nici măcar la un 50% rata de vaccinare cu ROR (rujeolă – oreion – rubeolă).

De la izbucnirea, în februarie 2016, a epidemiei de rujeolă din România, au fost confirmate 8.246 de cazuri, iar 32 de persoane au murit.

Cel mai afectat este vestul țării, în județul Timiș fiind înregistrate 1.215 cazuri, iar în Caraș – Severin, 1.109.

Majoritatea celor care au făcut pojar sunt persoane neimunizate, după cum arată situația existentă la 21 iulie 2017, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile:

În martie anul acesta, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) avertiza că epidemia de rujeolă din Romînia ar putea fi exportată în toată Uniunea, zonă ce era pe cale să elimine această boală.

“Ținând cont de dimensiunea și răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, spunea ECDC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: