luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iulie, 2016

3-dacian-ciolos-declaratie-aaPremierul Dacian Cioloș a solicitat miercuri miniștrilor de Externe și Apărării, Lazăr Comănescu și Mihnea Motoc, să elaboreze un plan de acțiuni pentru ca brigada multinațională să fie operațională în luna aprilie a anului viitor și să clarifice constituirea „componentei maritime și aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră”.

„O să vă rog, domnule ministru Comănescu și domnule ministru Motoc, ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii august, să elaborați un plan de acțiuni astfel încât să putem pune în practică aceste angajamente și să avem un calendar precis, cu deadline până în aprilie anul viitor, pentru această brigadă multinațională. Totodată, vă rog să continuați demersurile pentru a clarifica modul în care această componentă maritimă și aeriană la Marea Neagră ar urma să se constituie”, a spus Dacian Cioloș la începutul ședinței de Guvern, după o prezentare a concluziilor ședinței CSAT de marți.

Premierul a arătat că pentru acest lucru este nevoie de un efort conjugat la nivelul Guvernului, nu numai la nivelul celor două ministere, o coordonare bună cu Președinția, iar partidele parlamentare vor fi informate în legătură cu acest proces și cu planul de acțiuni.


Potrivit premierului, la ședința CSAT s-a discutat despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă România pentru a pune în aplicare deciziile Summitului de la Varșovia referitoare la brigada multinațională, precum și la demersurile pentru componenta maritimă și aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Știți că ar urma să fim gazdă pentru o brigadă multinațională, trebuie să ne pregătim pentru a asigura infrastructura de primire a militarilor care vor participa la această brigadă multinațională din statele aliate. Obiectivul discutat în CSAT este acela de a declara capabilitatea acestei brigăzi undeva în primăvara anului viitor, în luna aprilie. Am înțeles că Ministerul Apărării și-a luat acest angajament. În al doilea rând, trebuie să începem demersurile pentru componenta maritimă și aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră, un al doilea angajament pe care și România și l-a luat și la care și Româna va participa. Asta presupune anumite acțiuni diplomatice în perioada următoare, contacte cu partenerii care și-au asumat și ei participarea la această componentă maritimă și aeriană”, a spus premierul Cioloș.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis, marți, constituirea unui grup de lucru interinstituțional cu privire la brigada multinațională din România, a anunțat președintele Klaus Iohannis.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: