sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 noiembrie, 2019

Ion Chicu (stânga) s-a întâlnit și cu omologul rus, Dmitri Medvedev

Noul premier moldovean, Ion Chicu, abia instalat în funcție, a mers în prima sa vizită externă la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Kozak și cu premierul Dmitri Medvedev.

Premierul moldovean a fost primit cu vești bune: Moscova reduce Moldovei factura la gaze și este gata să-i ofere și un credit de 300 milioane dolari.

Este prima vizită a unui premier al Republicii Moldova în Federaţia Rusă după şapte ani, fapt pe care l-a subliniat și premierul Dmitri Medvedev, care a spus că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Chişinăul. 


Publicația Kommersant publică un articol intitulat „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și spune, potrivit Radio Europa Liberă. că pentru Moscova, scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, la alegerile de anul viitor. „Un candidat loial și care convine de minune Moscovei”, punctează Europa Liberă.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunțat că Rusia va reduce anul viitor prețul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari. Iar la întâlnirea de miercuri, de la Moscova, dintre noul premier moldovean Ion Chicu și omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la solicitarea Chişinăului, și acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru reparația drumurilor.

Vizita lui Ion Chicu la Moscova are loc la cinci zile de la învestirea în funcție, după ce Partidul Socialiștilor, al cărui lider informal este președintele Igor Dodon, și Partidul Democrat au demis guvernul proeuropean al Maiei Sandu.

Radio Europa Liberă menționează că în ultima perioadă și liderii transnistreni vizitează săptămânal Moscova, iar din comunicatele de la Tiraspol se poate vedea că unul dintre subiecte este acordarea ajutoarelor economice pentru regiunea separatistă.


Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat în urma întâlnirii pe care a avut-o la rândul său cu delegaţia guvernamentală de la Chişinău că Rusia va reveni la discuţiile despre reglementarea transnistreană după ce noul guvern al Republicii Moldova va deveni stabil. „Este nevoie de stabilitate politică. Atunci când acest guvern va avea o astfel de stabilitate şi de convingere politică în viitor, este destul de posibil să revenim la discutarea unei probleme atât de complicate, delicate şi învechite precum reglementarea din Transnistria”, a spus Kozak.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acelaşi perioadă, şefa legislativului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, întreprinde o vizită la Sankt Petersburg pentru a participa la o reuniune a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), notează Agerpres.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: