cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul Ponta vrea răspunderea penală pentru vinovaţii de nereguli din POSDRU

21 mai, 2012

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a cerut Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) să se investigheze neregulile săvârşite în perioada 2010-2011 în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), astfel încât vinovaţii să răspundă civil şi penal.

De asemenea, el a spus că foştii miniştri ai Muncii Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu trebuie să răspundă politic în cazul neregulilor din cadrul POSDRU.

„Am cerut DLAF-ului, pentru că nu cred că putem să mergem mai departe fără să-i identificăm pe cei vinovaţi, iar dacă miniştrii – fie că a fost vorba de domnul Botiş, domnul Lăzăroiu, doamna Barbu – nu au făcut absolut nimic şi pot fi acuzaţi clar de o neglijenţă politică, acolo unde este vorba de mai mult decât atât, cred că trebuie să existe o răspundere civilă şi penală şi cred că trebuie să dăm un semnal foarte clar. (…) Încerc să nu folosesc un termen foarte tare, dar a fost un jaf acolo”, a spus Ponta, citat de Agerpres.


Şeful Guvernului a precizat că principalele nereguli au fost constatate pentru perioada 2010-2011 la Autoritatea de management a POSDRU, din carul Ministerului Muncii, dar şi la Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei.

„Şi la Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei sunt uriaşe probleme. Poate aşa o să înţelegeţi cât de mari sunt interesele acolo şi câte persoane beneficiază de bani din POSDRU”, a susţinut Victor Ponta.

Negeruli găsite la POSDRU, potrivit Guvernului:

  • Printre neregulile constatate la POSDRU, premierul a menţionat faptul că în anumite programe foarte multe persoane din zona publică şi privată au încasat salarii între 3.500 şi peste 10.000 de euro pe lună.
  • „Mi se spunea, de exemplu, despre 1.500 de euro pentru 4 ore lucrate într-un program de dezvoltare a arhivării. Sunt foarte multe salarii de peste 14.000 de lei, dar, de asemenea, sunt foarte multe salarii care depăşesc 10.000 de euro”, a exemplificat premierul.
  • Un alt exemplu se referă la faptul că acelaşi proiect a fost prezentat identic de mai multe ori la 20 de organisme intermediare, din care la 9 a fost aprobat, iar la 11 a fost respins.
  • Totodată, în perioada 2010-2011, s-au constatat grave probleme de sistem privind evaluarea proiectelor, modul de control al acestora, procentajele de risc şi privind sistemul informatic de la Ministerul Muncii, în care au avut acces neautorizat 350 de persoane.
  • „Am aflat şi eu de-abia astăzi că în urma unui control s-a constatat că în sistemul informatic au acces în acest moment încă 350 de persoane care nu au cont şi nu ar avea dreptul legal de a avea acces la sistemul informatic şi la introducerea şi consultarea datelor necesare”, a mai afirmat Ponta.
  • Unii beneficiari raportau că au lucrat peste 24 de ore într-o zi pentru a fi plătiţi suplimentar.
  • La unele cursuri de perfecţionare în cadrul POSDRU, cursanţii primeau bani pentru a veni la ore.

Faţă de neregulile din perioada 2010-2011 la DLAF s-au centralizat în 2010 doar 14 sesizări, iar în 2011 alte 9 sesizări.

Însă în ultimele 2 luni, de când s-a schimbat în totalitate conducerea Autorităţii de Management, au fost deja 172 de sesizări.


„În 2010 şi 2011 toată lumea a luat bani de la POSDRU fără niciun fel de control, fără niciun fel de interes, fără niciun fel de capacitate de a demonstra ce se întâmplă cu acei bani, dacă sunt cu adevărat pentru scopul fundamental dezvoltarea resurselor umane sau de fapt e vorba de bani pe care fiecare i-a folosit pentru nişte salarii de dimensiunile pe care le-am prezentat”, a mai susţinut premierul Ponta.

El a arătat că aceste situaţii sunt „extrem de grave” şi au dus la „concluzii negative” privind POSDRU în România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: