miercuri

26 ianuarie, 2022

Premierul Ponta: Guvernul crește ajutoarele sociale, de la 1 iulie, pentru a compensa scumpirea energiei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2013

Guvernul va majora ajutoarelor sociale, de la 1 iulie, pentru a compensa scumpirea energiei, a anunţat, joi, premierul Victor Ponta.

Potrivit acestuia, venitul minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia de susţinere a familiei, cu 30%.

Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a explicat că venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% din luna iulie şi cu diferenţa până la 4,5% de la 1 ianuarie 2014.


Efortul bugetar pentru aplicarea acestei creşteri şi pentru majorarea alocaţiei de susţinere a familiei este estimată pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei.

Alocaţia pentru susţinerea familiei va fi majorată într-o singur tranşă.

Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie pentru veniturile suplimentare obţinute de aceştia în urma liberalizării preţurilor.

„Va avea loc un proces de liberalizare graduală a preţurilor în sectorul energetic, iar cea mai eficientă metodă de protejare a consumatorului vulnerabil este această majorare a sprijinului social”, Voinea, citat de Mediafax.


El a precizat că Guvernul a discutat deja pe această temă cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Muncii în februarie, Guvernul urma să instituie un ajutor suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Noua prestație socială era de 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.

Conform unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr