duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 ianuarie, 2013

Premierul Ponta a calificat drept „puţin ciudată” alegerea unui procuror ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Eu sunt fost procuror şi am fost învăţat că eu sunt cel care propun şi decizia aparţine judecătorului, pentru că eu am stabilitate, judecatorul are inamovibilitate. Dacă am fi chiar egali egali – şi acum vorbesc ca un fost procuror – de ce sunt mai mulţi judecători decât procurori în CSM ? Însă dincolo de asta, e oarecum o bătălie acolo, de putere în interior”, a spus Victor Ponta la RTV, citat de Mediafax.

El a susţinut că în interiorul CSM este o bătălie pentru putere, fără influenţe politice, însă l-a acuyat pe judecătorul Cristi Danileţ că este singurul membru politic al Consiliului.


„E PDL-ist şi spune lucrul ăsta”, l-a acuzat Ponta pe Danileţ.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa din 4 ianuarie a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinte al Consiliului, după ce candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.

Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru această săptămână, noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală, anunţând că pentru această funcţie au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Şedinţa a fost amânată după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului.


Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că s-a produs un evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.

În acest context, judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit. Danileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală, care a ocupat, până în 4 ianuarie, funcţia de vicepreşedinte.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii la scurt timp după alegerea procurorului Oana Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.

Judecătoriile din Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni şi Topliţa au decis să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, decizia fiind luată în cadrul procedurii declanşate de judecătorii din Vâlcea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: