vineri

26 aprilie, 2024

26 octombrie, 2020

Premierul Ludovic Orban se întâlniește luni cu omologul său francez, Jean Castex, cei doi prim-miniștri urmând să susțină o conferință de presă comună.

Premierul Ludovic Orban începe o vizită de două zile în Paris, însoțit de o parte din echipa guvernamentală: ministrul de Externe, ministrul Economiei, ministrul Apărării Naționale și ministrul Agriculturii.

La Paris, premierul Orban se va întâlni cu omologul său francez, Jean Castex, cu președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand, și cu cel al Senatului, Gerard Larcher. Tot luni, este programată o întrevedere cu preşedintele Partidului „Les Republicains”, Christian Jacob, la sediul Ambasadei României de la Paris.


În cadrul vizitei, Ludovic Orban va mai avea întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa – România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Pe agendă se mai află participarea la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

Mizele vizitei la Paris

Premierul Franţei, Jean Castex, îl primeşte pe omologul său român, Ludovic Orban ocazie pentru a da un nou elan parteneriatului strategic franco-român sub toate aspectele : politic, economic, militar şi cultural, anunță RFI.

O atenţie particulară este acordată luptei împotriva COVID-19 şi asupra măsurilor de coordonare la frontierele României dacă se va decide o reînchidere a frontierelor europene din cauza situaţiei sanitare.


De altfel discuţiile vor avea loc în prezenţa unui secretar de stat însărcinat cu Afaceri Europene din cadrul Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe.

Va fi luat în discuţie şi planul european de relansare precum şi cadrul financiar aferent. Amintim că în baza planului de relansare european România primeşte 80 de miliarde de euro. Este momentul să recupereze acum din întârzierea acumulată în dezvoltarea structurii feroviare, rutiere şi spitaliceşti. De altfel premierul îşi doreşte ca societăţi franceze să se implice în dezvoltarea infrastructurii din România .

Premierul susţine că din 2007, de când România a aderat la UE, PIB României s-a dublat, datorită şi prezenţei franceze. Următoarea etapă este aderarea la OCDE iar aici România mizează pe ajutorul francez. De altfel, premierul se va întâlni cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Angel Gurria. Organizaţia are în prezent 37 de state membre.

România găzduieşte în prezent 36 de societăţi dintr-un total de 40 câte sunt prezente în principalul indice bursier din Franţa – CAC 40. Societăţile franceze active pe piaţa românească sunt în general lideri în sectoarele lor. Dintre ele putem enumera companii precum Orange, Groupama, Lactalis, Veolia, Engie, Société Générale, BNP Paribas, Carrefour, Leroy Merlin şi bineînţeles Renault/Dacia.

Înainte de criza sanitară, schimburile comerciale între cele două ţări erau de 10 miliarde de euro pe an.

În domeniul apărării, România ar putea juca un rol strategic în a asigura securitatea în Marea Neagră.

Anul trecut, România a comandat patru nave militare Gowind de la Grupul Naval francez pentru 1,2 miliarde de euro. Ele sunt realizate pe platformele de la Lorient şi Toulon.

Pentru România, este vorba de un prim program de o astfel de amploare din ultimii 30 de ani de achiziţionare de echipament pentru forţele navale.

Anul trecut, în momentul în care a fost semnată comanda, ministrul francez al Armatelor a salutat decizia României şi a catalogat-o ca fiind “parte a efortului de construcţie a unei Europe a Apărării puternice şi ambiţioase”.

Iar pentru a se ocupa de această comandă Grupul Naval francez s-a asociat cu şantierul naval din Constanţa iar prima navă este planificată să fie livrată în 2022 iar restul de trei în 2026.  Toate vor fi asamblate la Constanţa.

Aceste fregate, deja vândute în Emiratele Arabe Unite şi în Egipt sunt echipate cu sonar – un echipament pentru telecomunicații subacvatice precum şi de rachete antiaeriene.

Acelaşi Grup Naval francez se va ocupa şi de renovarea a două fregate româneşti şi de crearea unui centru de mentenanţă şi a unuia de antrenament în România.

Comanda României a consolidat slujbele celor 400 de angajaţi de pe platformele din Lorient şi Toulon, timp de cinci ani, potrivit ministerului francez al Armatelor.

Franţa este a treia ţară exportatoare de armament în lume, după Statele Unite şi Rusia. Ïn 2018 , Franţa a exportat armament în valoare de peste 9 miliarde de euro. Un sfert din acest export a avut ca destinaţie Europa.

Comanda ilustrează potenţiala colaborare strategică între Franţa şi România pentru a asigura securitatea regională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: