Schița de buget lucrată de Ministerul de Finanțe este fundamentată pe o creştere economică de peste 4% în condițiile unui deficit bugetar sub 3%- cifrele au fost avnsate duminică de către premierul Dacian Cioloș, la Digi 24.
Premierul Cioloș a anunțat încă din toamnă că guvernul nu va adopta și nu va trimite la Parlament un proiect de buget pentru anul 2017, sarcina urmând să revină noului guvern și Parlamentului ales după 11 decembrie.
„Mergem în continuare pe o creștere economică realistă, din analizele și prognozele pe care le avem de peste 4%, și un deficit bugetar de sub 3%. Nu am luat în considerare elemente sau legi votate de Parlament care nu sunt încă în vigoare sau care sunt la CCR”, a spus duminică premierul Dacian Cioloș.
Această ultimă afirmație se referă la reducerile de taxe şi la creşterile salariale decise în Parlament în ultimele luni, care au un impact însumat de aproximativ nouă miliarde de lei.
Pentru anul viitor, prognozele instituțiilor financiare internaționale indică o creștere economică sub 4% pentru România. Cei mai optimiști sunt specialiștii de la Fondul Monetar Internațional, care avansează procentul de 3,8%, iar cei mai sceptici sunt experții Comisiei Europene- 3,5%.
Tot specialiştii de la Bruxelles au calculat că, pe fondul reducerii veniturilor, România ar fi, alături de Spania, statul care va depăși pragul de deficit de 3% din PIB..
„România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale din istoria sa de 20 și ceva de ani, conform estimărilor CE, la 25,4% din PIB. Provocarea majoră pe care o va avea orice guvern care va face bugetul anului 2017 pornește de la această realitate”, spunea în urmă cu 2 săptămâni, la un seminar organizat la sediul BNR, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Premise: de la 1 ianuarie, TVA va scădea de la 20% la 19%, potrivit Codului fiscal. Tot de anul viitor ar urma să dispară taxa pe stâlp şi supraacciza pe carburant. Toate cele trei măsuri vor provoca un gol bugetar de peste șapte miliarde de lei.