vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 octombrie, 2011

Asociaţia Universităţilor Europene a clasificat programele de studiu din universităţile româneşti acreditate – a făcut public Ministerul Educaţiei.

Ministerul a pus, astfel la dispoziţia studenţilor şi candidaţilor rezultatele clasificării pentru ca aceştia să ştie cât de performante sunt cursurile pe care le urmează.

Programele au fost ierarhizate pe cinci paliere – de la A (de top)  la E (foarte slab) – după câteva criterii acceptate internaţional: cercetarea, calitatea predării, relaţiile cu mediul extern etc.


Câteva exemple de programe de top pe care au fost, în urma evaluării, aşezate câteva din cele mai cunoscute universităţi româneşti:

Economie: academia de studii economice bucureşti, universitatea de vest timişoara, universitatea Babeş-Blyai Cluj

Medicină: Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, Universitatea de Medificnăşi Farmacie Gr. T. Popa Iaşi, Universitatea de Mdicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj.

Drept: Universitatea Bucureşti, Universitatea A.I.Cuza Iaşi, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca


Matematică: Universitatea A.I. Cuza Iaşi, Universitatea Craiova, Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

Chimie: Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea A.I. Cuza Iaşi

Ştiinţe Administrative: Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, academia de studii economice Bucureşti, SNSPA Bucureşti, Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit evaluării, doar 20 la sută din programele universităţilor româneşti acreditate în acest moment pot fi considerate de top, în categoria B se încadrează circă 22% din programe. În ultima categorie s-au încadrat circa 20% din programele universităţilor – în cele mai multe din cazuri acestea aparţinând învăţământului privat.

Evaluarea prezentată de Ministerul Educaţiei este valabilă pentru anul universitar 2011-2012, iar această ierarhie se va face anual, potrivit Legii Educaţiei Naţionale şi HG 789/2011 privind metodologia de evaluare pentru clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: