marți

26 martie, 2024

12 mai, 2016

moscovici
Pierre Moscovici la Colegiul Comisarilor

Comisia Europeană va demara în premieră procedurile de sancționare a Spaniei și Portugaliei după ce Colegiul Comisarilor a ajuns marți la concluzia că aceste două state nu au depus ”eforturi suficiente” pentru a-și reduce deficitele, anunță joi EurActiv.

Colegiul s-a întrunit pentru a discuta modalitățile de abordare a celor mai dificile cazuri din perspectiva regulamentelor fiscale europene și a recomandărilor specifice înaintate statelor membre.

Comisia Europeană urmează să dea publicității pe data de 18 mai un pachet de recomandări privind noi reforme fiscale și structurale în interiorul UE.


În timpul dezbaterilor din Colegiu, afirmă surse europene pentru EurActiv, a existat ”o amplă recunoaștere” a faptului că pentru Spania și Portugalia este necesară urgentarea procedurilor de sancționare.

În săptămânile care au trecut, Spania a încercat să convingă Executivul european că face eforturi pentru a reduce deficitul intern, de la 9 la 5% din PIB, însă a amânat orice decizie de natură să conducă la respectarea acestor angajamente din cauza situației politice interne complicate. În Spania se vor organiza din nou alegeri pe 26 iunie după ce socialiștii au eșuat în tentativa de formare a unei coaliții de guvernare, urmare a rezultatelor neconcludente ale alegerilor organizate în 20 decembrie 2015.

Sursele citate de EurActiv afirmă că ”datele sunt foarte clare” și demonstrează că nici Madridul, nici Lisabona nu fac niciun efort structural să respecte nivelul maxim obligatoriu al deficitului, stabilit la 3% din PIB.

Suplimentar, Comisarul pentru Zona Euro, Valdis Dombrovskis, s-a pronunțat ferm pentru o abordare unică a situațiilor de acest gen, pentru a evita eventualele critici ale Portugaliei cu referire la tratament preferențial acordat statelor europene mai mari, ca Spania.


Executivul european este așteptat să anunțe săptămâna viitoare măsuri împotriva celor 2 state din Peninsula Iberică, chestiunea urmând să fie ulterior discutată de urgență în Ecofin- consiliul miniștrilor de Finanțe ai statelor UE.

În următoarele zile, Comisarul Dombrovskis, împreună cu Comisarul pentru Politici Economice, Pierre Moscovici, vor stabili ce tip de măsuri suplimentare vor fi luate pentru a se putea garanta că Spania și Portugalia se supun Pactului Fiscal. Ambii comisari ar urma să stabilească un nou calendar de conformare care să fie trimis Madridului și Lisabonei și, eventual, cuantumul amenzilor impuse pentru încălcarea reglementărilor comune.

Măsurile împotriva Spaniei și Portugaliei pot deveni efective numai după ce statele membre aprobă recomandările Comisiei.

Potrivit reglementărilor UE, amenda-standard este de 0,2% din PIB, dar sursele EurActiv afirmă că nivelul acesteia ar putea fi redus.

În mai 2015, Spania a mai fost amendată pentru ”serioase neglijențe” descoperite în statistica regiunii Valencia. Cuantumul amenzii aplicate a fost de 19 milioane euro, sub pragul de 0,2% din PIB.

Sursele EurActiv afirmă că cei doi comisari europeni care judecă situația Spaniei au un punct de divergență: în vreme ce Dombrovskis susține că Spaniei trebuie să i se acorde un an pentru a reveni cu deficitul în limita de 3% din PIB, Moscovici înclină să acorde 2 ani guvernului Spaniei pentru a reveni în grafic.

Italia se pregătește de judecată

Cei doi comisari au pe agendă să discute ulterior și situația economică a Italiei. Acest stat reprezintă la rândul său o problemă pentru Comisie- acesta nu se află sub procedura deficitului excesiv, însă nu reușește să reducă nivelul datoriei publice sub 132,7%.

Premierul Matteo Renzi luptă cu toate forțele să obțină mai multă flexibilitate din partea Bruxelles-ului, argumentând că există importante costuri neprevăzute generate de criza migrației. Comisia Europeană ezită să ofere Romei această ”flexibilitate” din cauză că nu este prima dată când se întâmplă așa ceva și, suplimentar, ”câteva cifre nu se verifică”, explică surse europene.

Primele sancțiuni impuse în baza reglementărilor fiscale europene apar într-un moment de maximă dificultate pentru Europa.

Referendumul din Marea Britanie, criza refugiaților care răvășește Schengen, atacurile teroriste,  ritmul neașteptat de lent al redresării economice, ascensiunea forțelor populiste și tensiunile cu Rusia pun toate în pericol proiectul european.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat marți Colegiul Comisarilor  că orice decizie privind Spania, Portugalia și Italia trebuie să țină cont de eventualele consecințe politice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: