vineri

29 martie, 2024

15 martie, 2021

Premierul Florin Cîţu a cerut autorităților sanitare creșterea rapidă la 1.600 a numărului de paturi din secțiile ATI (Terapie Intensivă) alocate tratării pacienților cu Covid-19 și asigurarea echipamentelor de protecţie şi a medicamentelor necesare. De asemenea, el a cerut ca în fiecare dimineață Inspecția Sanitară de Stat să-i transmită numărul de paturi ocupate la nivel național în secțiile de ATI destinate bolnavilor cu noul coronavirus.

Solicitarea vine în contextul pregătirii pentru o creștere a numărului de cazuri, în condițiile în care marile orașe, precum Capitala și Cluj-Napoca au rămas fără locuri în aceste secții unde sunt tratați bolnavii în stare gravă.

Potrivit Digi24, luni dimineață erau libere doar 30 de asemenea paturi, în toată țara, dintr-un total de aproape 1.200.


Nu lipsesc numai paturile și echipamentele aferente, ci și medicii specializați pentru a lucra în acste secții. În județul Alba, de exemplu, capacitatea a fost suplimentată cu 10 paturi, însă se așteaptă detașarea de personal din alte județe în urma solicitării trimise la București de către direcția de sănătate publică locală.

În Capitală, luni la ora 11.00 a fost programată o ședință la care participă managerii de unități spitalicești și București și Ilfov, pentru a se găsi soluții de extindere a capacității de internare și tratare a cazurilor grave de coronavirus.

Premierul a făcut precizărilei pe pagina sa de Facebook, după ședința de duminică seara Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), la care a participat.

Mesajul prim-ministrului Florin Cîțu:


Ne pregătim însă şi pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauţi şi a nu fi luaţi prin surprindere. Din acest motiv am cerut:

  • Creşterea numărului real de paturi ATI la 1600. Identificarea unor spitale noi care ar putea să se alăture celor existente în lupta anti-COVID;
  • Asigurarea stocurilor necesare de medicamente în toate spitalele care tratează pacienţii cu COVID-19;
  • Asigurarea echipamentelor de protecţie pentru cadrele medicale;
  • Un plan clar pentru situaţia in care va fi nevoie de detaşări de cadre medicale;
  • Continuarea vaccinării în forţă.

„Vreau să mă asigur că pacienţii şi personalul medical vor avea tot ce le trebuie pentru a trece cu bine peste valul 3 al pandemiei. Deocamdată, în România nu este o creştere accelerată a infectărilor şi putem să împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm şi dacă respectăm măsurile de protecţie”, a mai scris Florin Cîțu.

Declațiile au loc în contextul în care capacitatea din secțiile ATI Covid este aproape depășită, așa cum se întâmpla în noiembrie, de exemplu, când România a înregistrat recordul confirmărilor de Covid-19 într-un interval de 24 de ore – 10.264, pe 18 noiembrie. În prezent, numărul se cifrează în jurul plafonului de 5.000 de diagnosticări zilnice, însă medicii spun că oamenii se prezintă foarte târziu la spital, când simptomele se agravează. De aceea a urcat ponderea bolnavilor Covid-19 internați care au nevoie de oxigen.

Şeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara, Virgil Musta, a explicat pentru News.ro că se constată, la cazurile recente de Covid-19, o evoluţie foarte rapidă a bolii la tineri. Sunt pacienţi care în doar câteva zile ajung de la o afectare a plămânului de 10%, la o afectare de 70%, agresivitate ce ar putea fi provocată de noile tulpini ale SARS-CoV-2.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: