joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2020

Preţul petrolului va rămâne la circa 30 de dolari / baril cel puţin până la toamnă, nivel atins după prăbușirea cu 27% duminică noaptea, estimează analiştii băncii de investiţii Goldman Sachs.

De asemenea , bursele de acțiuni și-au accesntuat tendința negativă.

Cum s-au prăbușit prețurile

Panica pieţelor a fost produsă de războiul prețurilor declanșat de Arabia Saudită, ca urmare a dezacordului Rusiei privind scăderea producției anunțate de OPEC, ceea ce a amplificat îngrijorările privind extinderea epidemiei coronavirusului Covid 19.


Arabia Saudită şi-a redus preţurile de vânzare, ştiind că Rusia contează pe veniturile din exportul de petrol.

„Scăderea agresivă a preţurilor oficiale de vânzare de către Arabia Saudită şi reţinerea Rusiei de a agrea reducerea producţiei cu OPEC arată o probabilitate redusă de obţinere a unui acord”. În acest sens, spune o notă a Goldman Sachs, citată sdew Reuters.

Luni dimineaţă preţul petrolului de tip Brent își redusese căderea doar până la 25,38%, la Londra, până la 33,78 dolari / baril, după ce prăbuşirea tipului WTI se oprise la -27,18%, la New York, până la 30,06 dolari / baril (într-o tonă de ţiţei încap 7 barili, în funcţie de densitate).

Preţul petrolului este în scădere accentuată de ceva vreme, pe fondul efectelor epidemiei de coronavirus, dar cotaţiile s-au prăbuşit duminică, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că pentru Rusia un preţ mic al petrolului este sustenabil pentru economia sa.


Arabia Saudită a ripostat cu o mişcare suprinzătoare: a redus cu 7 dolari pe baril preţul livrărilor forward către China, dar a și anunţat că îşi creşte producţia cu 2 milioane de barili pe zi.
Dacă unii analişti citaţi de CNN se tem că războiul preţurilor poate duce la o scădere a preţurilor petrolului până la 20 de dolari / baril, Goldman Sach cred că situația stocurilor ar putea dicuce la o corecție pozitivă până la de dolari pe baril.

Panică și pe piețele de capital

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La Londra indicele FTSE 100 pierdea peste 3 % după deschiderea pieței, iar cotațiile futures înregistrau pierderi de peste 6% pentru indicele pan european EuroSTOXX 50, și de 5,6 % pentru indicele german DAX.

Cel mai cuprinzător indice MSCI pentru Asia-Pacific (fără Japonia) a pierdut 4,4% în cea mai rea zi a sa din august 2015, iar indicele din a scăzut cu 2,9%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: