luni

22 aprilie, 2024

18 februarie, 2015

CIA-Secret-Prison1Autorităţile poloneze sunt obligate să îi tragă la răspundere pe oficialii care au permis găzduirea de închisori CIA pe teritoriul ţării, în urma menţinerii marţi a unei decizii a CEDO.

Este o decizie care va pune presiune şi asupra altor ţări europene de a pune capăt anilor de secretomanie şi tăcere despre implicarea lor în programul de detenţie secretă al CIA. Printre ele se află şi România.

Ministerul polonez de Externe a amânat implementarea deciziei iniţiale a CEDO, dată în luna iulie 2014, şi a făcut apel. Însă a anunţat marţi că acceptă şi va aplica hotărârea Curţii.


În luna iulie, CEDO a decis ca statul polonez să îi despăgubească financiar pe cei doi saudiţi şi a stabilit cuantumul acestor despăgubiri- 100.000 de euro pentru Abd al-Rahim al-Nashiri şi 130.000 de euro pentru Abu Zubaydah.

“Polonia este acum obligată să facă o anchetă minuţioasă şi eficientă, să facă publice informaţiile privind rolul său în programul CIA şi să îi tragă la rîăspundere pe cei responsabili”, a arătat marţi avocata unuia dintre cei doi saudiţi, Abu Zubaydah.

Secretul privin detaliile programului CIA în Europa a început să devină cunoscute după ancheta Senatului american, rezultată cu un raport al cărui rezumat public are 600 de pagini.

Imediat după publicarea raportului Senatului SUA, fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski a fost primul oficial de rang înalt care a recunoscut existenţa pe teritoriul ţării sale a centrelor de detenţie ale CIA.


Fostul preşedinte a afirmat că a acceptat această “cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informaţii”. La început, Polonia nu ştia despre actele de tortură, a afirmat oficialul polonez. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiinţarea unor facilităţi secrete.

“Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei”, a afirmat acesta.

În schimb, avocaţii foştilor deţinuţi în centrul din Polonia au spus că ancheta autorităţilor trenează în mod deliberat, pentru a evita procese împotriva unor oficiali de rang înalt.

Hotărârea de marţi a CEDO ar putea avea implicaţii şi pentru alte state europene suspectate că ar fi găzduit facilităţi similare ale CIA- e vorba de România şi Lituania, împotriva cărora există acţiuni similare depuse la instanţa de la Strasbourg.

România, implicată şi ea într-un proces la CEDO pe o speţă similară

Pe rolul CEDO se află o acţiune depusă împotriva României de către Abd al Rahim Husseyn Muhammad, născut în 1965 la Mecca, Arabia Saudită.

Potrivit dosarului deschis de CEDO, al Rahim este în prezent în custodia SUA, deţinut în Lagărul 7 de la Guantanamo Bay.

Cetăţeanul este reprezentat de doi avocaţi americani şi unul britanic.

În sumarul dosarului se arată:

  • „România a acordat asistenţă CIA în a-i încălca lui al Nashiri cele mai elementare drepturi definite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a găzduit un centru secret de detenţie al CIA în Bucureşti, unde al Nashiri a fost supus la rele tratamente”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a primi avionul cu care a fost transportat în România şi pentru a-l transfera pe al Nashiri într-o locaţie supranumită Lumina strălucitoare”
  • „Pe perioada detenţiei, al Nashiri şi alţi deţinuţi au făcut obiectul privării de somn, scufundării în apă, loviturilor şi forţării statului în poziţii dureroase.”
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a-l transfera pe calea aerului din România pe al Nashiri.”

Parlamentul European a decis reînceperea anchetei în statele UE suspectate a fi găzduit activităţi CIA

Parlamentul European a decis săptămâna trecută redeschiderea anchetei privind activităţile CIA în Europa. Decizia vine în urma dezvăluirii activităţilor CIA de căre raportul Senatului american.

Ancheta va presupune, ca şi la primul demers de acest fel, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informații în statele membre unde există acuzații că au fost centre secrete CIA de detenție.

Misiunea va avea ca sarcină culegerea tuturor informațiilor și probelor relevante privind posibila dare de mită sau alte fapte de corupție în legătură cu programul CIA.

Legislativul european reia solicitările adresate statelor membre de a investiga acuzațiile potrivit cărora, pe teritoriul lor, au existat închisori secrete în care erau deținute persoane în cadrul programului CIA, precum și să îi urmărească penal pe cei implicați în aceste operațiuni.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: