Evenimentul

Guvernul Orban – demis după un mandat de 3 luni și o zi. Un pas spre anticipate

Guvernul Orban a fost demis miercuri prin moțiune de cenzură, cu 261 voturi pentru, cu 28 mai mult decât majoritatea necesară. Statistica oficială: voturi exprimate… Mai mult

05.02.2020

La obiect

Paradoxurile salariului minim românesc în context european

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, salariul minim brut din România a ajuns în ianuarie 2020 la suma de 466 euro, peste cele din Bulgaria (312… Mai mult

04.02.2020

La obiect

Guvernele României au redus cu 17% acumulările cetățenilor în pensiile private, prin reducerea contribuției

Din cauza nerespectării legii 411/2004, a fondurilor de pensii administrate privat, românii au acumulat, în contul lor personal de Pilon 2, sume cu 17% mai… Mai mult

03.02.2020

Chestiunea

România – cel mai ridicat risc de sărăcie pentru persoanele care lucrează

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România conduce în topul european al riscului de sărăcie pentru persoanele care lucrează, cu un procentaj calculat pentru anul 2018… Mai mult

03.02.2020

Cronicile

După o decizie a CEDO, Polonia anunță că va trage la răspundere oficialii care au permis închisori CIA pe teritoriul ţării

de Anne-Marie Blajan 18.2.2015

CIA-Secret-Prison1Autorităţile poloneze sunt obligate să îi tragă la răspundere pe oficialii care au permis găzduirea de închisori CIA pe teritoriul ţării, în urma menţinerii marţi a unei decizii a CEDO.

Este o decizie care va pune presiune şi asupra altor ţări europene de a pune capăt anilor de secretomanie şi tăcere despre implicarea lor în programul de detenţie secretă al CIA. Printre ele se află şi România.

Ministerul polonez de Externe a amânat implementarea deciziei iniţiale a CEDO, dată în luna iulie 2014, şi a făcut apel. Însă a anunţat marţi că acceptă şi va aplica hotărârea Curţii.

În luna iulie, CEDO a decis ca statul polonez să îi despăgubească financiar pe cei doi saudiţi şi a stabilit cuantumul acestor despăgubiri- 100.000 de euro pentru Abd al-Rahim al-Nashiri şi 130.000 de euro pentru Abu Zubaydah.

“Polonia este acum obligată să facă o anchetă minuţioasă şi eficientă, să facă publice informaţiile privind rolul său în programul CIA şi să îi tragă la rîăspundere pe cei responsabili”, a arătat marţi avocata unuia dintre cei doi saudiţi, Abu Zubaydah.

Secretul privin detaliile programului CIA în Europa a început să devină cunoscute după ancheta Senatului american, rezultată cu un raport al cărui rezumat public are 600 de pagini.

Imediat după publicarea raportului Senatului SUA, fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski a fost primul oficial de rang înalt care a recunoscut existenţa pe teritoriul ţării sale a centrelor de detenţie ale CIA.

Fostul preşedinte a afirmat că a acceptat această “cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informaţii”. La început, Polonia nu ştia despre actele de tortură, a afirmat oficialul polonez. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiinţarea unor facilităţi secrete.

“Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei”, a afirmat acesta.

În schimb, avocaţii foştilor deţinuţi în centrul din Polonia au spus că ancheta autorităţilor trenează în mod deliberat, pentru a evita procese împotriva unor oficiali de rang înalt.

Hotărârea de marţi a CEDO ar putea avea implicaţii şi pentru alte state europene suspectate că ar fi găzduit facilităţi similare ale CIA- e vorba de România şi Lituania, împotriva cărora există acţiuni similare depuse la instanţa de la Strasbourg.

România, implicată şi ea într-un proces la CEDO pe o speţă similară

Pe rolul CEDO se află o acţiune depusă împotriva României de către Abd al Rahim Husseyn Muhammad, născut în 1965 la Mecca, Arabia Saudită.

Potrivit dosarului deschis de CEDO, al Rahim este în prezent în custodia SUA, deţinut în Lagărul 7 de la Guantanamo Bay.

Cetăţeanul este reprezentat de doi avocaţi americani şi unul britanic.

În sumarul dosarului se arată:

  • „România a acordat asistenţă CIA în a-i încălca lui al Nashiri cele mai elementare drepturi definite de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a găzduit un centru secret de detenţie al CIA în Bucureşti, unde al Nashiri a fost supus la rele tratamente”.
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a primi avionul cu care a fost transportat în România şi pentru a-l transfera pe al Nashiri într-o locaţie supranumită Lumina strălucitoare”
  • „Pe perioada detenţiei, al Nashiri şi alţi deţinuţi au făcut obiectul privării de somn, scufundării în apă, loviturilor şi forţării statului în poziţii dureroase.”
  • „Într-o perioadă de timp între 6 iunie 2003 şi 6 septembrie 2006, România a acordat asistenţă CIA pentru a-l transfera pe calea aerului din România pe al Nashiri.”

Parlamentul European a decis reînceperea anchetei în statele UE suspectate a fi găzduit activităţi CIA

Parlamentul European a decis săptămâna trecută redeschiderea anchetei privind activităţile CIA în Europa. Decizia vine în urma dezvăluirii activităţilor CIA de căre raportul Senatului american.

Ancheta va presupune, ca şi la primul demers de acest fel, trimiterea unei misiuni parlamentare de strângere de informații în statele membre unde există acuzații că au fost centre secrete CIA de detenție.

Misiunea va avea ca sarcină culegerea tuturor informațiilor și probelor relevante privind posibila dare de mită sau alte fapte de corupție în legătură cu programul CIA.

Legislativul european reia solicitările adresate statelor membre de a investiga acuzațiile potrivit cărora, pe teritoriul lor, au existat închisori secrete în care erau deținute persoane în cadrul programului CIA, precum și să îi urmărească penal pe cei implicați în aceste operațiuni.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.2.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Coronavirus politic: epidemia fragilizează poziția președintelui Xi Jinping, cel mai puternic lider de după Mao

Iulian Soare

Autoritățile chineze se luptă să apere reputația guvernului comunist, pe măsură ce epidemia de coronavirus se răspândește și afectează imaginea elitei politice, scrie Washington Examiner.… Mai mult

Stiri

”PNDL trebuie regândit, nu desființat” – președintele Iohannis, la adunarea primarilor de comune:

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis susține continuarea programului PNDL, dar consideră că acesta trebuie regândit, pentru a se stopa risipirea banilor publici pe lucrări inutile. Prezentă și… Mai mult

Europa

Bătălia epică dintre Mediu și Agricultură provocată de Green Deal în Bugetul multianual al UE

Victor Bratu

Directoratele Generale de Mediu și Agricultură din cadrul Comisiei Europene sunt în ”război” din cauza opiniilor divergente în legătură cu amploarea măsurilor pe care UE… Mai mult

Stiri

Marile companii ale lumii și fabricile lor din China blocate de coronavirus. Lista bunelor intenţii şi teama de recesiune

Adrian N Ionescu

Marile companii occidentale, care au zeci de fabrici în China, fac eforturi timide să repornească activitatea, măcar parţial, în unele din acestea, în vreme ce… Mai mult

Stiri

Mandate nelimitate la conducerea Consiliului Concurenței – legea a fost modificată

Vladimir Ionescu

Guvernul a eliminat în ianuarie limitarea la două mandate a membrilor plenului Consiliului Concurenței, astfel încât funcția de președinte al acestei instituții poate fi deținută… Mai mult

Stiri

Schimbare de încadrare în dosarul accidentului produs de Mario Iorgulescu: procurorii cer arestarea pentru omor

Vladimir Ionescu

Procurorii au cerut luni, Tribunalului București, mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Mario Iorgulescu, acuzat că a provocat un accident rutier în care și-a… Mai mult

Stiri

Prima alianță electorală locală: PSD, ALDE și Pro România, candidați unici în întreg județul Bistrița

Razvan Diaconu

PSD, Pro România și ALDE vor merge împreună în alegerile locale de la nivelul județului Bistrița Năsăud, a anunțat luni președintele PSD Bistrița, Radu Moldovan… Mai mult