Polonia a depus vineri o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva controversatei reforme a drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat ministrul adjunct al afacerilor externe, potrivit Agerpres.
„Polonia a decis să depună în această dimineaţă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o plângere în legătură cu adoptarea de către UE a directivei privind drepturile de autor pe internet”, a declarat Konrad Szymanski, la televiziunea publică.
„Vedem în această reformă, pentru moment destul de neclară, o ameninţare la adresa libertății de expresie şi, în special, la adresa libertății de exprimare pe internet”, a precizat el, adăugând că directiva ar putea duce la adoptarea de reguli similare unei „cenzuri preventive”.
Anunţul Guvernului conservator polonez vine cu două zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
Reforma drepturilor de autor a fost adoptată în urma unor dezbateri intense, care au durat doi ani și în care s-au confruntat, pe de o parte, marile grupuri de presă şi artiştii favorabili legii şi, de cealaltă parte, giganţii lumii digitale şi apărătorii libertăţii internetului, îngrijoraţi de consecinţele sale.
Statele membre au la dispoziție doi ani pentru transpunerea directivei.
Platformele online vor fi obligate să se asigure că postările utilizatorilor lor nu încalcă regulile privind drepturile de autor.
Companiile vor avea nevoie de acorduri de licențiere cu deținătorii de drepturi, cum ar fi muzicieni, interpreți și autori pentru a le putea prelua și distribui operele.
Google News, spre exemplu, va trebui să plătească editorii de presă pentru fragmentele de informații afișate la rezultatele căutărilor.